fredag 20 maj 2022

Varför skickar ni mail till mig och säger att ni "inte känner igen"mig? Skulle jag se på världen annorlunda efter 24 februari? Det är alldeles självklart

Botaniska trädgården i Lund. Foto: Astrid Nydahl
 

Europeisk "vänster" har stora problem nu. Lite till mans kan man inte ens sätta sig emot angreppskriget i Ukraina.

Det är många "Men USA gjorde ju..." och många "Men NATO gjorde ju...".

Nu är det Ryssland under fascisten Putin som förstör en hel nation. Ryssland! Ska det vara så svårt att förstå?

Varför skickar ni mail till mig och säger att ni "inte känner igen" mig. Skulle jag se på världen annorlunda efter 24 februari? Det är alldeles självklart.

Ur min läsning av Stefan Zweigs Världen av igår igen:

Zweig har blivit bekant med Romain Rolland, som han kallar ”Europas samvete i den avgörande stunden”. Året var 1913. Han möter Berta von Suttner, som i vrede säger: ”Kriget står för dörren… Varför gör ni ingenting, ni som är unga?”

Och:

Zweig reflekterar över vad som gått förlorat i kriget, och det finns några tankar i hans resonemang jag särskilt fäster mig vid: ”Ju mer europeiskt en människa hade levt i Europa, desto hårdare träffades hon av näven som slog sönder Europa".

Jag förtydligade:

Han var på väg in i ”fosterlandslösheten”, den nedbrytande känsla som tar ifrån människan hennes fotfäste. Med krigets utbrott vet han att allt är över. Någon mening att fortsätta i denna värld ser han inte. Tillsammans med sin andra fru, Charlotte Elisabeth Altmann, tar han 1942 sitt liv.

Just den känslan erövrar mig dagligen. Vad är meningen att leva i en värld som präglas av Putins fascism, hans diktatur, hans krigsmaskin och förintelse av Ukraina? 

Redan Karl Marx var missnöjd med dem som ville förklara världen, han menade att uppgiften var att förändra den.Vem mäktar med det? Har inte hela 1900-talet visat att det är praktiskt taget omöjligt, och att maktens män och kvinnor i skön förening med krigets dirigenter segrar, och att friheten bara kikar fram under korta perioder? Vilken var meningen med Europas ("socialistiska") revolutioner? De sveptes alla bort efter att i femtio år ha varit enparti-diktaturer som lydde Kreml. Hitlers nationalsocialister ville också revolution. Den slutade i Förintelsen och många miljoner andra döda.

Nu är Kreml på banan igen, jag vet inte för vilken ordning (eftersom jag också tänker på DDR, Ungern, Tjeckoslovakien, Afghanistan och Syrien), men jag vet att deras avsikt är att förinta Ukraina som nation, kultur och civilisation.

 

Inga kommentarer: