tisdag 3 maj 2022

Det radikalt förvärrade kriget

Skärmdump
 

Det är nu bara dagar fram till 9 maj. Vi ser att Putin-fascisterna intensifierar och gör angreppskriget allt brutalare. Det gäller också propagandakriget. Några hållpunkter:

Kyiv Independent uppger att ryska försvarsministeriet anger att man tvångsdeporterat 1 092 137 ukrainare inklusive 196 356 barn från de tillfälligt ockuperade delarna av Ukraina. Det handlar alltså om en etnisk rensning i miljonklassen och Stalins arv verkar leva aktivt i Putin idag. Det handlar förstås om krigsbrott och brott mot mänskligheten.

*

USA: Ryssland tänker annektera Donetsk och Luhansk

Ryssland kommer att försöka annektera de ukrainska provinserna Donetsk och Luhansk som har en majoritet rysktalande personer och vars Putin-trogna ledningar utropat sig själva till folkrepubliker, enligt Michael Carpenter, USA:s ambassadör till Europas säkerhetsorganisation OSSE. Han säger att Kreml planerar att ha något slags folkomröstning i frågan i mitten av maj och att möjligen provinsen Cherson kommer att ingå i denna. Ryssland annekterade ukrainska Krim 2014 på liknande vis.

Kända svenskar pekas ut i rysk kampanj 

Runt om i Moskva har nya affischer dykt upp på busshållsplatserna. På en av bilderna står det "Vi är emot nazister, det är inte de”. Med ”de” i blå-gula färger. 

Att det anspelar på Sverige är tydligt i och med att bilderna nedanför visar Astrid Lindgren, Ingmar Bergman och Ingvar Kamprad. 

Så här skrev Astrid Lindgren

18 juni 1940


... Det värsta är, att nu vågar man snart inte önska Tysklands nederlag längre, för nu har ryssarna börjat röra på sig igen. De senaste dagarna har de besatt Litauen, Lettland och Estland under diverse förevändningar. Och ett försvagat Tyskland kan för oss här i Norden bara betyda en sak – att vi får ryssarna över oss. Och då tror jag hellre, jag säger ”Heil Hitler” i hela mitt liv än får ryssarna över oss. Något ohyggligare kan nog inte tänkas. Jag träffade en finländska ute hos Elsa Gullander i söndags och hon berättade fasansfulla saker från finska kriget och om ryssarnas behandling av sina fångar ...

(Astrid Lindgren: Krigsdagböcker 1939-1945)


*


Rysslands president Vladimir Putin har sedan många år tillbaka refererat till områdena längs med Ukrainas kust som ”Nya Ryssland” (Novorossija). Området som sträcker sig ungefär till gränsen till dagens Moldavien gavs det namnet när det hamnade under Tsarrysslands kontroll på 1700-talet.

Den ryska offensiven fortsätter också västerut längs med kusten. En strategiskt viktig bro som sträcker sig över Dniesters floddelta i Odessa har bombats sönder. En robot träffade ett bostadshus där fem personer befann sig. En pojke som var 14 eller 15 år gammal (uppgifterna går isär) dödades och en något äldre flicka skadades.