onsdag 11 maj 2022

Putin har sina vänner, också i Sverige

Foto: Astrid Nydahl
Putin har sina vänner, också i Sverige. Var förvissade om den saken.

Det finns en fundamental lögn i Putins propaganda och den går ut på att USA och NATO stod i begrepp att anfalla Ukraina.

Med ett sådant lögnbygge kan man förstås lura sitt eget folk. Särskilt bra fungerar det i Ryssland som har en lång tradition av totalitär offentlighet under den sovjetiska tiden (skamlös lögn i kombination med propagandistiskt uppbyggt språk). Att Putin formades och skapades under sovjettiden behöver numera inte ens påpekas. Han personifierar det sämsta från den epoken.

Det stora fosterländska kriget pågår inte bara i fascistens huvud. Också i praktiken pågår det. Problemet är inte litet: det verkliga, fosterländska kriget utkämpades mot Hitlers Tyskland, mot nazismen och folkmördarna. Detta nya krig har en helt fiktiv fiende, skapad av Putin-maffian för att rättfärdiga ett brutalt och barbariskt överfall på ett grannland.

Putin har sina vänner, också i Sverige. De försöker med olika medel få tillgång till min blogg. De försöken sker framför allt genom kommentarfunktionen. Den är därför stängd igen. Det primära för mig är att föra denna krigsdagbok, som berättar om konkreta krigsbrott, men också nedteckna vad som i brist på annat kan kallas en psykologisk effekt som kriget har, också på oss som fysiskt befinner oss långt ifrån det.


Inga kommentarer: