tisdag 24 maj 2022

"Det uttåg av intellektuella som nu äger rum..."

Vår kompis kråkan vid Östersjön. Han kommer alltid hoppande genom gräset när vi satt oss, ty han vet att det vankas bröd. Foto måndagen 23 maj: Astrid Nydahl

Det myntades ett begrepp som "Brain drain" för att beskriva massflykten av ett lands bästa hjärnor. Ryssland har nu en sådan flykt av enorma proportioner:

Owen Matthews skriver i den brittiska tidskriften The Spectator om det uttåg av intellektuella som nu äger rum; det handlar om de som inte kan föreställa sig ett fortsatt liv i det land som nu bedriver ett fruktansvärt krig i Ukraina.

Detta är givetvis inte den viktigaste eller mest betydelsefulla aspekten på Ukrainakriget. Men det är ett perspektiv som är värt att uppmärksammas därför att effekterna kommer att vara dramatiska men märkas först på lång sikt.

Washingtonbaserade tidskriften Grid rapporterar att Russian Association for Electronic Communications (RAEC) beräknar att 70 000 programmerare redan lämnat landet. Och BBC och CNN berättar att den ryskspråkiga versionen av sökmotorn Google nu har fler sökningar än någonsin tidigare på ”hur lämnar man Ryssland".

Janerik Larsson i Svenska Dagbladet.

Men denna mekanism har många aspekter. I ett Ryssland efter kriget är mycket förött, i ekonomin och i de sociala relationerna. Kanske också materiellt om man tar i beaktande alla de storbränder och explosioner som sker här och var i det väldiga riket. För Ukraina är det förmodligen tvärtom: omåttligt stor förödelse men de bästa hjärnorna kvar i landet, förutom alla de män och kvinnor som stupat i försvaret av landet.

Sökningen ”hur lämnar man Ryssland" är förstås mycket vanlig. Jag har på det privata planet redan fått mig till livs berättelser om en handfull individer som lyckats. En del befinner sig här i Sverige och går en ytterst osäker framtid till mötes.

 


Inga kommentarer: