måndag 2 maj 2022

Putins respektive Hitlers invasionsbeslut

Skärmdump från The Guardian

Är jag "besatt" av detta krig? Glömmer jag bort den europeiska kolonialismen och den amerikanska imperialismen? I det land som en gång kallades både folkhem och enpartistat, beroende på var man själv stod, råder det fortfarande ett slags konsensus till "vänster".


Just nu svämmar nätet över av ("vänster"-)konspirationer som antingen glömmer eller medvetet förvrider den enkla sanningen, att det är Ryssland och enbart Ryssland som invaderat och för ett grymt folkmords-krig i Ukraina. Kan vi tala om det? I Sverige ter det sig svårare än allt annat. De konsensusbevarande debattörerna och åsiktspoliser betraktar jag varken som vänster eller "vänster". De är helt enkelt pk-människor som en gång lärt sig att allt ont kommer från USA och att kleptokraterna och oligarkerna från det forna Sovjet skulle betraktas som någon form av "socialism". Det är en minst sagt förljugen och förvriden politisk åskådning som saknar all relevans i denna krigstid. Redan ytlig kunskap om Ryssland säger något helt annat. Alliansen kleptokrater - kyrka - militär är en giftig sak, både för det egna folket och för grannländerna.


Ändå är det så, att samtliga de människor jag samtalat med, öga mot öga, har varit glasklara i sina ståndpunkter. De verkar inte ens känna till den mediavänster som hojtar och gapar om annat.


Låt mig visa vad Peter Englund skrev i DN, redan i mars:


Vladimir Putins beslut att invadera Ukraina i februari 2022 är sannolikt det största strategiska misstag som begåtts av någon stormaktsledare sedan Adolf Hitler förklarade krig mot USA i december 1941.


Än i dag har historikerna svårt att förklara varför Hitler tog detta fatala steg. (Führern själv var överlycklig, firade på kvällen mot vana och principer med champagne.) Visserligen hade japanerna just attackerat Pearl Harbour men beslutet, som i ett slag adderade världens tveklöst största ekonomiska makt till en redan lång radda fiender, togs i otvunget mål. Tvärtom hade Tyskland allt att vinna på att vänta.


(...)


Jag vill betona, att även om Putins beslut att invadera är ungefär lika dåraktigt som Hitlers krigsförklaring 1941, förminskar detta ingalunda allvaret i den aggression som Ukraina är utsatt för. (Eller i det hot som nu föresvävar oss alla.) Snarare tvärtom.


Peter Englund i DN den 14 mars