fredag 6 maj 2022

Mikael Nydahl prisas av Svenska Akademien i dag

Mikael Nydahl tillsammans med Sasja Filipenko i Berlin för några dagar sedan
 

Efter bland andra Nathan Shachar, Anita Goldman och Sigrid Combüchen får förläggaren och översättaren Mikael Nydahl årets Gun och Olof Engqvists stipendium. Priset är på 175000 kronor och delas ut av Svenska Akademien.


Mikael Nydahl, född 1973 är bosatt och verksam i Knopparp (Linderöd) och har sedan länge en bred litterär och kulturell verksamhet, allt från eget förlag till översättning och undervisning. Under senare tid har han också blivit en alltmer aktiv och tydlig röst för yttrande- och demokratifrågor, inte minst med fokus på dagens situation i Ryssland.


Gun och Olof Engqvists stipendium har delats ut av Akademien sedan 1975, och dess syfte är att ”stödja litterär verksamhet inbegripet kulturjournalistik”, och i motiveringen att Nydahl får årets pris lyfts bland annat hans engagemang för det fria ordet fram. ”Han har visat”, står det i motiveringen, ”starkt engagemang för författares och journalisters villkor i Ryssland, Belarus och Ukraina och bland annat varit medredaktör för Ett år i Belarus – röster inifrån en folkresning”.

 

2 kommentarer:

Stefan Lundin sa...

Mycket roligt att höra! Ja, vi måste alla kämpa för det fria ordet i en tid när folk på allvar börjar orera om hädelselagar.

elina sa...

Gratulerar! Ett pris rätt i tiden.