söndag 1 maj 2022

Fredrik Ekelund/ Marisol M: den ryska imperialismen och Putins fruktansvärda krig mot Ukraina

Korsholmen vid Ivösjön. Foto: Astrid Nydahl

Författaren Fredrik Ekelund/ Marisol M. skriver på sin hemsida bland annat detta, mycket passande för första maj:

Reaktionerna på Putins krig har i många fall varit exemplariska och den uttalade solidariteten med Ukrainas folk är enorm. Samtidigt är det något som håller på att gå sönder, känns det som, i tysthet: en gammal vänstervärldsbild där vänster-högerdikotomin var självklar.  Ty det går ju också att skönja alla som är tysta nu, som inte visar sin vrede (om de nu känner någon). I vårt land finns få som öppet uttrycker sin sympati för monstret i Kreml men samtidigt dyker det upp märkliga hållningar här och där och den vänster som brukar excellera i kraftfulla och militanta gatudemonstrationer så fort USA gör något i Latinamerika eller Mellanöstern är nu helt tyst. Inte ett pip. Och när Sveriges Riksdag beslutar om vapenhjälp till Ukrainas försvar reserverar sig V först mot beslutet. Som om ränderna aldrig går ur och banden till Moskva aldrig riktigt gått av.

En skam, så klart. Men linjen har starkt stöd i V och den 4 mars skrev trettio vänsterpartister i Aftonbladet: ”Fel av vårt parti att säga ja till vapenstöd” och på 8 marsdemonstrationen i Malmö beskrevs det ryska anfallskriget mot Ukraina som ett ”männens krig” av ett vänsterpartistiskt kommunalråd. I ETC förfasar sig marxisten Kajsa Ekis Ekman, på samma sätt som en Ali Esbati i V, över att svenska vapen kan ”hamna i fel händer” ifall vi hjälper Ukraina med vapen. Just så resonerar Putins nyttiga idioter ty utan vapen överlever inte Ukraina och det oavsett vem som håller i ”våra” robotar: fascister, liberaler, konservativa, socialister eller anarkister. Men det finns något som sitter i väggarna här, ett djupt USA- och NATO-hat som gör det omöjligt för många inom vänstern att se den ryska ondskan eller som en god vän, vänsterintellektuell, utbrast efter några öl när vi diskuterade kriget: ”Okej för vapen åt Uktraina men USA är ändå det stora SVINLandet!” Sedan kryddade han sitt utfall med referenser till både Noam Chomsky och Naomi Klein. 

Och längre ner i texten detta:

Men den ryska imperialismen och Putins fruktansvärda krig mot Ukraina är blott Rysslands och Putins fel. Ingen annans. Och det är inget krig mellan den ryska civilisationen och ”Väst”utan ett krig mellan det rena barbariet och civilisationen. Ukrainarna har rätt att välja sin väg och vi har en moralisk skyldighet att stödja dem med allt vi har, mediciner, förnödenheter, pengar och, inte minst, vapen.

Deras krig för civilisationen är också ett krig för oss. Låt det höras på de svenska gatorna också. Från vänster till höger. Sviker vi Ukraina nu kan det innebära slutet för det Europa som de flesta av oss älskar och som Ukraina vill vara en del av, en del av världen där Upplysningen segrat, där man kan framföra sina åsikter som man vill, där man kan leva fritt och där HBTQ-människor respekteras för vilka de är. Förra året arrangerades en Pridefestival i Kiev med 8000 deltagare, en otrolig händelse med tanke på hur i stort sett hela Östeuropa marinerats i homofobi, en homofobi som i tid och otid understöds av Putin och hans religiösa allierade, inte minst patriark Kirill.

Inga kommentarer: