söndag 1 maj 2022

Sedan möttes vi i Paris. Breven från Anne-Marie Berglund. Med foton av Hideo MatsumotoNu kommer boken med Anne-Marie Berglunds brev. Hennes brev under 24 år till Thomas Nydahl utges i urval i boken Sedan möttes vi i Paris. Breven från Anne-Marie Berglund. Med foton av Hideo Matsumoto.


316 sidor. 300:- inklusive frakt

Förskottsbetalning gäller


Frakttillägg för beställningar utanför Sverige.

 

Född i Finland 1952 kom hon som liten flicka till Sverige. Hennes föräldrar tillhörde den finlandssvenska arbetarklassen. Pappa Arne kom att arbeta i skogen, och mamma Rut bland annat på tvätteri. Tillbaka i Finland körde han lastbil, Rut blev en klassisk hemmafru med begränsade möjligheter. Anne-Marie var enda barnet och hennes relation med mamman var djup och präglad av ömsesidig medkänsla. Fram till föräldrarnas bortgång fanns hon vid deras sida i Esbo-hemmet, det hon behöll ända fram till sin egen död. Båtresorna dit och hem blev en viktig del av hennes livsberättelse och de förekommer ofta i hennes brev.

 

I tonåren mötte hon Jacques Macau, hennes lärare, som hade rötterna i Frankrike. Anne-Marie reste med honom, blev alltmer frankofil och började skriva sedan han köpt henne den första skrivmaskinen. ”Jag vet inte vilken maskin man kunde skaffa sig: med fjädernedslag. Mitt liv började med lilla Olivetti rese. Det var Jacques som insisterade. Du måste få en maskin! sa han" skrev hon i brev till mig 20/7-1996. De höll ihop tills han 1982 dog i en astmaattack. I breven ser vi hur han ständigt finns i hennes tankar och hur deras gemensamma liv, som både sär- och sambor, präglat henne.Hennes debut 1977, Luftberusningen, möttes med lovord. Hennes övriga böcker, sådana som En ödets gunstling, Dam med dåligt rykte på sin vanliga runda och Raserier, fick också fina recensioner, men något stort genombrott kom aldrig. Ett komplicerat förhållande till sin offentlighet hindrade henne flera gånger att ta steget fullt ut med nya prosaböcker och diktsamlingar. Flera tryckklara böcker drog hon tillbaka i sista stund. Den sista boken blev Breven till mamma som kom 2005 och dessförinnan diktsamlingen Jag vill stå träd nu, 2000, som gav henne Svenska Dagbladets litteraturpris. Hennes samlade bokproduktion omfattade tretton titlar.

 

Hennes liv kan beskrivas som resande. Frankrike var under många år det självklara målet, såväl Paris som senare Nice, där hon också skaffade ett vindsrum. Esbo var det mest frekventa resmålet, men vardagen på Drakenbergsgatan i Stockholm beskriver hon oupphörligen som ett helvete.

 

I breven skriver hon ofta om behovet av berusning. Från debutdikternas luftberusning kom det i många år att främst handla om vinet, ett beroende vi under alla år diskuterade och ventilerade. Hennes sociala fobi bestämde mycket av dessa mönster. Inslaget av flykt var uppenbart. När hon i brev angrep personer hon kände var hon snar att ett brev senare ångra det hon skrivit.

 

Hon var i konstnärligt avseende inne på flera banor. Dramatikern för radio. Författaren av prosan och poesin. Bildkonsten i såväl målningar som teckningar. Dockorna hade sin speciella plats och ställdes också ut sent i hennes liv.

 

Fotografen Hideo Matsumoto, med rötterna i Japan, var hennes mångåriga livskamrat. Det är hans foton, vackra och ömsinta porträtt av Anne-Marie, som ledsagar brevtexterna. Han och jag ger tillsammans ut boken, med godkännande av familjen Antell i Finland.

 

Boken kostar 300:- inklusive frakt, med tillägg för beställningar utanför Sverige.

 

Thomas Nydahl går att kontakta på thomas.nydahl@gmail.com

Köp av boken kan göras på denna adress. Eller med köpesumman swishad till 0706 423016

Inga kommentarer: