måndag 23 maj 2022

"Rysk nihilism är besläktad med informationsnihilismen hos Donald Trump och konspirationsteoretikerna, där ingen information kan fastställas med säkerhet."

Skärmdump
 

Vännen Anders W. sände detta till mig

 

Helsingin Sanomat idag:

I tidskriften Kanava konstaterar författaren och journalisten Ville Hytönen att nihilismen har degenererat Ryssland. 


"Rysk nihilism är besläktad med informationsnihilismen hos Donald Trump och konspirationsteoretikerna, där ingen information kan fastställas med säkerhet."

 

"'Bysantinism', 'patriotism' eller till och med imperialistiska och expansiva grunder för underkuvande är inte de viktigaste attributen som styr Rysslands statsstruktur eller upprätthåller en regeringskultur. De utgör bara bombastisk retorisk grannlåt för att rättfärdiga ett fullständigt ideallöst, fritt från värderingar och rent kriminellt sätt att leda och styra landet."


"Narcissistisk nihilism producerar illusionen att världen fungerar på detta sätt även annanstans, och det är därför västerlänningar ständigt är i trubbel eftersom de följer reglerna. Framgång i Ryssland kräver nämligen konstant positionsjustering, mygel,brott mot reglerna och 
fusk."


"Nihilism är det prefascistiska uttryck som visar sig likt en blek svett på de åldrande ledarnas höga pannor. Det är en åldrande manlighets rädsla för att tappa kontrollen och samtidigt osäkerheten hos en ung man."


"Arvet från Sovjetunionen gör Ryssland till en stat vars identitet är en tonårsson. Denne testar sina förmågor i maskulint trots, men blir oundvikligen avsnäst av de vuxna. Här finns ett desperat behov av kärlek, men en oförmåga att uttrycka detta behov."

 

Inga kommentarer: