fredag 21 juni 2013

Vinglar vidare efter midsommarfirandet

Foto: Astrid Nydahl
Ja, visst är det märkligt att man börjar diskutera nationaldagar. Det är kanske inte det första man tänker på till vardags. Men jag har bestämt mig för att fira midsommar så helt och fullt att jag förmodligen vinglar vidare ända in i morgondagen. Det finns ingen anledning att avstå en dag som denna, trots att både värmen och solskenet försvann. Efter att ha hoppat som en liten groda sätter jag mig med de andra till bords för sill och nubbe och samtal långt in i natten. Önskar er alla en trevlig midsommarafton. Fira den och skäms inte för någonting!

***

I den bok jag ger ut till vintern, Solitär i nyspråkets tid, har jag med en liten passage om språket och brottsligheten i Sopranos. När nu James Gandolfini, den oförglömlige, avlidit endast 51 år gammal kan jag inte låta bli att visa det avsnittet. Till minne av honom och hans magnifika rollgestalning:

"När söndagen kommer skingras nattens dimma. Under de svagt gulfärgade ljuskäglorna utmed byvägen samlas harar och katter. Nattens rådslag ska strax börja. Det är inte bara i Sopranos som lemmar huggs av och pengar drivs in. Också i den lilla skånska staden pågår den brottslighet som kallas "liten" bara för att den är så vanlig. "What the fuck" från Tony Sopranos läppar heter här "Vad fan" och uttalas med samma pöbelleende i mungipan. Vi bläddrar i lokaltidningarna och räknar samman veckans rån, överfall och inbrott. Vi klistrar in tidningsnotiserna i gästboken för att alla som kommer hit ska veta att det finns ett New Jersey också där man minst anar det. Katten somnar mellan pizzakartonger och cd-skivor med tysk hårdrock, ingenting kan längre gömmas undan; varje riff och varje diktcitat avslöjar vem du är, även om du klär dig i senaste Armanikostymen. Din förankring är ringa, ingenting av det du säger äger något värde utanför själva lätenas domäner. Ditt språk är falskt och dina vänner likaså. När söndagen kommer är lördagens maffia redan inne i drogernas glömska. Allt har skett. Och ingen har noterat det. Först med morgontidningens rubriker vet du vad natten burit i sitt sköte, och vad den framfött."