torsdag 13 juni 2013

Olyckliga episoder eller hot att ta på allvar?

Theo van Gogh, mördad av islamister
Dagens exempel på mantrat "det har ingenting med islam att göra" får vi från Danmark. Jag tycker att just det här exemplet är obehagligt relevant. När van Gogh mördas - rituellt - och Kurt Westergaard (hans namn stavas alltså med W) med nöd och näppe klarar sig undan en yxmördare från Somalia - väljer apologeten Mona Kanwal Sheikh att kalla det "olyckliga episoder", och det är just det som gör oss andra så förtvivlat övertygade om att här finns ingen utgångspunkt för dialog. För mig är det så självklart att det är just yttrandefriheten som är hotad. När människor som van Gogh i sitt eget land använder sig av denna frihet för att skapa ett konstverk - konkret i det här fallet tillsammans med Ayaan Hirsi Ali - och därför blir mördad på öppen gata, kan hotet då blir konkretare och grymmare illustrerat? Jag har svårt att tänka mig det. Så här skrev hon:
"Tilbage står vi med en håndfuld forbrydere, der i nyere historie er gået direkte efter personer som den hollandske filminstruktør Van Gogh eller Kurt Vestergaard, angiveligt motiveret af deres islamkritiske indlæg. Det er utvivlsomt ulykkelige episoder, men langt fra overbevisende eksempler på, at ytringsfriheden er eksistentielt truet på livet af Islam. Vi må bort fra den ideologiske dramatisering, og se problemerne i deres rette proportioner og kontekst. Kun sådan kan vi finde fornuftige løsninger på dem."
Mona Kanwal Sheikh i Dagbladet Information 11 juni 2013

2 kommentarer:

Anonym sa...

Måhändå "olyckliga episoder" har annan klang på danska än på svenska, men i mina öron låter det ungefär som när vår s.k. statsminister talade om självmordsbombarens misslyckade attentat i Stockholm som "ovälkommet" eller hur det nu var orden föll.

Inre exil sa...

Nej, de klingar likadant på danska. Och vår store statsministers ord var "oönskat" - i samma anda som han kommenterade upploppen i Husby med statsmannaorden "detta är inte OK".