torsdag 20 juni 2013

Istrien, Bodil Zalesky och sammanträffanden

Bodil Zalesky är min första bloggvän. Är det hundra år sedan vi började kommunicera? Nej, ok då, det är kanske bara nittio. När hon skriver från Zagreb är det förstås alltid intressant, oavsett om det är kvällar med poesi och Londi, eller om det är läsningar hon gjort. I en alldeles färsk bloggpost handlar det om Poreč.

Ja, det är märkligt. Istrien lyser till då och då. Hela denna märkliga del av världen  där Kroatien, Slovenien och Istrien flammar upp som namn på en Balkankarta man kanske inte ens sett eller känner.

Jag hade detta i mitt barndomshem sedan pappa ordinerats av sin läkare att sluta sin löneanställning och istället måla figurativt där på Balkan för att återfå sin psykiska balans.

Nej, det är inte därför jag läser Bodils blogg. Men det är ett märkligt sammanträffande.

Från Malmö till Korcula och Dubrovnik. Från jag vet inte var i Sverige till Zagreb. Trådar löper alltid samman.

Och nu kommer jag till själva poängen. Från Bibliotekstjänst fick jag idag en bok att recensera. En "guidebook" i Bradt-serien, den som hyllats av Michael Palin med orden "Bradt Guides are expertly written" och som just denna gång har följande text på omslaget: "Istria. Croatian Peninsula. Rijeka. Slovenian Adrdatic."

Ja, så kan slumpen föra ting och människor samman. Den här bloggposten är för dig Bodil. Önskar dig en riktigt fin kroatisk midsommar!!! 

Och till alla mina dagliga bloggläsare - ni är ofta över tusen och just nu i juni är ni mellan 400 och 500 varje dag - önskar jag att varje midsommarblomma under era huvudkuddar ska ge er den mänskliga lycka som inte kan värderas i pengar och att resten av sommaren ska skänka sol, vila, stiltje, värme, vänner, gemenskap, god läsning, kallt vitt vin eller vatten, förväntan och tacksamhet. Ungefär så tänker jag när jag börjar midsommaraftonens förberedelser under torsdagen. Tack för den föregående halvan av 2013, den har varit sällsynt - tja vad säger man, intressant, livbringande, konfrontativ, lärorik, utvecklande och givande.