***
M:s födelse den 13 maj 1973 var och förblir den största revolutionen i mitt liv. Många tankar tvinnades samman om den verkliga innebörden och vad han skulle betyda för mitt och för vårt gemensamma liv. Vi var ju alltjämt kommunister. Bysten av Stalin prydde vår bokhylla. Den inramade affischen av en milt leende Lenin hängde över sonens första spjälsäng. Jag arbetade på Nordsjö Färgfabrik men just perioden då han föddes gjorde jag min värnplikt på staben FO11 i Malmö. Det var min smala lycka. Varje morgon tog jag mig civilklädd från Motetten på Lindängen till centrum, där staben låg mitt emot lyxvaruhuset NK. Som värnpliktig hade jag matkuponger för fyra måltider om dagen. Vi på staben gick egentligen bara till restaurangen för att äta lunch. Resten av kupongerna löste vi in hos två ställen: dels restaurangen där vi åt på Engelbrektsgatan, dels på vuxenutbildningen på Ystadsgatan. På restaurangen tog jag ut det i tobak och cigaretter, på vuxenutbildningen i form av kött och andra råvaror. Vår frys var alltid full av en förunderlig blandning matvaror och tobak. Vi var båda rökare och tyckte att vi hade det bättre än annars. Vi hade bostadsbidrag och ett särskilt barntillägg som alla värnpliktiga föräldrar fick. Och vi kunde ofta bjuda våra röda kamrater på den tidens fredagslyx, lövbiff med pommes frites och mellanöl.
Skulle sektlivet bytas mot familje- och yrkesliv? Allt stod skrivet i stjärnorna. Vändpunkten var ändå nära. I riksdagsvalet 1973 distribuerade kfml(r) en valaffisch som vi skulle sätta upp i bostadsområdet. Partiet skulle komma att få drygt åtta tusen röster, en överväldigande majoritet av dem i Göteborg, som under Frank Baudes tid som partiledare var det verkliga fästet, på varven och fabrikerna. Affischen föreställde en mycket muskulös arbetare med kulsprutegevär, snett till höger bakom sig ännu en människa med gevär samt en kvinna med groteskt muskulös arm höjd med knuten näve, den gamla och alltjämt använda Röd Front-symbolen. Deras vapen var riktade mot en tungt beväpnad härskarklass med en mur av poliser framför sig. Där gick gränsen för mig. Jag hade de närmast föregående åren betraktat mig som pacifist, jag hade ansökt om vapenfri tjänst men sakta glidit över i den röda föreställningen om att den väpnade revolutionen var vägen fram till socialismen. Min kluvenhet upphörde inför ett konkret exempel på våldsromantik. Rubriken på affischen var ”Fram mot den socialistiska arbetarrepubliken”. Och så det som fanns med överallt och alltid: ”Klass mot klass”.
Mina invändningar togs inte väl emot. De var, som man sa om alla invändningar, ”småborgerliga”. Ja, vid närmare eftertanke var de just detta. Kanske var det ändå inte som maskingevärsskytt jag ville leva, kanske hägrade något helt annat, ouppnåeligt. Mitt sektliv hade sprickor och det noterar jag med glädje idag, fyrtio år senare. Sprickorna gjorde det möjligt att se en del av galenskapen. Den affischen fick mig att sakta, men allt säkrare närma mig den punkt då det var dags att ta farväl, även om jag hängde kvar i periferin så länge B. var medlem.
En tidigare text på liknande tema finns här.
4 kommentarer:
Festlig affisch, jag minns den från Televerkets kopplingsskåp när det begav sig (nix, hade själv inget med r-arna att göra, men ibland märktes ju deras aktiviteter även i Stockholm). Baude skriver om affischen i sina faktiskt ganska läsvärda minnen. Den verkar ha ramlat ner som en överraskning för förbundsstyrelsen och den enda ändring man hann göra var att byta hårfärg på killen med maskingeväret. I utkastet såg han ut som en svarthårig terrorist, men det gick ju inte!
Ha ha Björn, ja det var väl en olyckssalig hårfärg, man hade ju kunnat tro att det var en PFLP-aktivist som värvats av Baude. Hans minnen har jag inte läst. Det känns som överkurs just nu, men kan kanske komma till nytta när jag börjat uttömma mina egna.
Det ska bli ett sant nöje att läsa den boken när den är färdig.
Småborgerlig, ja. Tja, jag känner mig mer och mer småborgerlig för varje år som går. Och trivs med det. Det ska stå en pelargon i köksfönstret som en gammal god vän till mig alltid brukade säga.
Och småborgerlig? Vad är det för sorts folk som alltid använt detta ord som invektiv? Just det ja. Kan vara bra att påminna sig om. Som du just gjorde, Thomas.
Tack för det.
Tack Frederick, just pelargonerna är jag särskilt rädd om! Och ja, vi vet vilken sorts människor det är som kastar begreppet omkring sig. Jag föredrar ett städat hem, rena kläder och någorlunda civiliserade vardagar med hemlagad mat på bordet samma tid varje dag.
Skicka en kommentar