torsdag 31 januari 2013

Ursäkta mig

Jag publicerade igår en bloggtext som sades komma från Australiens premiärminister. Under natten lärde jag mig att det är en vandringssägen som gått från årtionde till årtionde och lagts i munnen på olika premiärministrar. Jag läste bland annat detta. Och ber om ursäkt att jag var så naiv.


4 kommentarer:

annannan sa...

Så kan det vara ibland. "Att långsamt lära sig övervinna lusten att förenkla" är titeln på en bok av en man som visade sig vara allt annat än tillförlitlig, om änte det var just förenklande som var hans problem. Och det är ju inte ditt heller. Men jag tänker ofta på orden och vikten att ha dem i bakhuvudet.

Igår hörde jag Medierna om hur hela världens medier nappade okritiskt på det gräsliga uttalandet från Stockholms Lokaltrafik om städerskan osv. Vilken godtrogenhet som helst likgger liksom i lä i jämförelse.

Det var ju lägligt för den som spred den australiska hoaxen att lägga orden i munnen på en dam som tidigare visat sig inte skräda orden (eller är det också en hoax!?).

Jag önskar inte att någon uttalade sig som det påstods i den här texten. Men att någon talade eldigt om respekt för yttrandefrihet och människors lika värde och det västerländska rättssystemet och kvinnans rätt till sina egna val, och om det inte passar så. Det vore på sin plats.

Jag tänkte att du kanske skulle kommentera domen i Landskrona mot det gruvliga hedersmordet en ung man begick på sin syster. Där satte tingsrätten ner foten rejält och beundransvärt tycker jag.


Men jag funderar fortfarande över om man har krucifix på skolväggarna i Australien 2013? Jag hoppas att det inte är så.

annannan sa...

"änte" var en oavsiktlig (men egentligen rätt funktionell, eller hur) felskrivning för "än inte".

Inre exil sa...

Tack Anna. Jag har övervägt att skriva om Landskrona-fallet, men vet inte om jag orkar. Just nu njuter jag bara av stormen och försöker förbereda mig för dagens läsning.

Cecilia sa...

Det är inte alltid så lätt att se vad som är vad, i ens nutid.
Historien är tryggare - i det avseendet, i alla fall...