onsdag 9 januari 2013

Sedlighetspolis av saudisk och iransk modell - framtiden också för Egypten?

Inte bara sedlighetspolisen vakar över de saudiska kvinnorna. Nu kan varje man med gps följa hennes rörelser.
Libanesiska dagstidningen Daily Star skriver:
"Många egyptier blev skräckslagna när de hörde predikanten Hisham el-Ashry som nyligen framträdde i tv på bästa sändningstid och krävde införandet av religiös polis. Att en obskyr predikant kan få publicitet för sådana åsikter betraktas som ännu ett exempel på den förvirrade politiska arenan i Egypten efter den revolt som störtade Mubarak och födde en kakofoni av motstridiga röster."
Det som el-Ashry vill införa är en sedlighetspolis av saudisk och iransk modell.

Men han får mothugg av Stormuftin Ali Gomaa som säger:
"Det är den sortens idiotiska tankar som försöker att i ännu högre grad destabilisera en redan spänd situation. Egyptens religiösa lärda har länge försökt få folket att leva i enlighet med de religiösa förpliktelserna, men har aldrig tänkt att detta skulle kräva en kränkande övervakning."
President Mohamed Mursis Muslimska brödraskap uttrycker sig enligt Daily Star "kryptiskt" i frågan och citerar brödraskapets talesman Mahmoud Ghozlan som säger:
"När det gäller att främja dygd och förhindra syndigt leverne så ligger det inom ramen för myndigheternas jurisdiktion och inte på individer eller grupper. Vem som helst får inte ingripa."