onsdag 9 januari 2013

Sedlighetspolis av saudisk och iransk modell - framtiden också för Egypten?

Inte bara sedlighetspolisen vakar över de saudiska kvinnorna. Nu kan varje man med gps följa hennes rörelser.
Libanesiska dagstidningen Daily Star skriver:
"Många egyptier blev skräckslagna när de hörde predikanten Hisham el-Ashry som nyligen framträdde i tv på bästa sändningstid och krävde införandet av religiös polis. Att en obskyr predikant kan få publicitet för sådana åsikter betraktas som ännu ett exempel på den förvirrade politiska arenan i Egypten efter den revolt som störtade Mubarak och födde en kakofoni av motstridiga röster."
Det som el-Ashry vill införa är en sedlighetspolis av saudisk och iransk modell.

Men han får mothugg av Stormuftin Ali Gomaa som säger:
"Det är den sortens idiotiska tankar som försöker att i ännu högre grad destabilisera en redan spänd situation. Egyptens religiösa lärda har länge försökt få folket att leva i enlighet med de religiösa förpliktelserna, men har aldrig tänkt att detta skulle kräva en kränkande övervakning."
President Mohamed Mursis Muslimska brödraskap uttrycker sig enligt Daily Star "kryptiskt" i frågan och citerar brödraskapets talesman Mahmoud Ghozlan som säger:
"När det gäller att främja dygd och förhindra syndigt leverne så ligger det inom ramen för myndigheternas jurisdiktion och inte på individer eller grupper. Vem som helst får inte ingripa."5 kommentarer:

Lasse O sa...

"Nej, du har inte kommit till ännu en nationalistisk blogg. Däremot är detta en blogg som förbehåller sig rätten att kritisera alla de ismer som..."

Det har alltså gått så långt att du måste skriva detta som någon sorts programförklaring. Läser inte folk vad du skriver eller är de fullt upptagna med att läsa rubriker och sedan klistra nedvärderande etiketter på varje människa som kan tänkas ha en egen åsikt?
Arma Sverige och dess numera torftiga debattklimat.

Inre exil sa...

Lasse O, så illa - nej, ännu värre - är det förstås i Sverige. Det händer alldeles för ofta, ibland dagligen i perioder, att jag får de där stämplarna på mig. Och jag försöker på olika sätt, kanske är just detta inte det bästa, argumentera i sak. Nej, folk läser inte - och om de gör det så verkar de anstränga sig för att "missförstå" (dvs avsiktligen feltolka). Å andra sidan är majoriteten av läsarna av ett helt annat slag! Det bugar jag mig för.

Lasse O sa...

Thomas, det är otäckt och en paradox att det finns så många intoleranta i ett Sverige som eljest berömmer sig för sin tolerans, vidsynthet och fördomsfrihet.

Här i Finland dras vi med våra grundfinnar men vi talar åtminstone med varandra istället för att klistra psykiatriska sjukdomsdiagnoser modell fobiker m m på dem vi inte delar åsikter med.

Björn Nilsson sa...

Om denne Hisham el-Ashry är samme kille ('kille' ... nåja, rynkig gubbe med skägg enligt någon film jag såg) som för ett tag sedan förespråkade att man skulle riva pyramiderna eftersom de kunde medföra avgudadyrken är det väl bara att säga "lycka till - och framför gärna den tanken direkt till alla som jobbar med turism just vid pyramiderna, de är säkert intresserade!" Då kanske man blir av med den killen/gubben.

Cecilia sa...

Lasse O: Finland har en annan "historia" än Sverige, sedan Sveriges "förlust" av Finland.
Kanske det då (minns inte årtalet...), skrevs lite historia i sig?