tisdag 22 januari 2013

Ny recension av min bok Black Country: "en gammal mans betraktelse..."

Idag kom det en ny recension på nätet, skriven av Stewe:
"Black County är en gammal mans betraktelse av en trakts historia och nutid; där folkrörelser och genuin arbetarkultur blivit till apatiskt sönderfall och etniskt och kulturellt laddade motsättningar. Med avstamp i Friedrich Engels Den arbetande klassens läge i England vandrar Thomas Nydahl genom dagens kvarter som svämmar över av uppgivenhet, analfabetism och misstänksamhet som när som helst kan slå över i våldsamma uttryck. Det är en plats han känner väl, och som har såväl historiska likheter som nutida problematik som hans egen uppväxtstad Malmö. Det är samtidigt ingen nationalromantisk eller naivt sentimental bild av hur tidens gång brutit ned en blomstrande trakt. Nydahl beskriver hur liknande motsättningar och segregering förr följde i spåren av de irländska immigrantvågorna, liksom hur gäng som The Sloggers och The Peaky Blinders stred om territoriet redan på artonhundrasextiotalet. Boken visar också på ett samhälle där individuella val hyllas och egoistisk självförverkligande prisas av de styrande krafterna, samtidigt som en ökad kollektivisering och ibland isolering utifrån etnicitet och religion lyft fram som något vackert och rentav önskvärt. En mångkultur som av Nobelpristagaren Amartya Sens kallas monokulturalism i pluralis, det vill säga parallella samhällsenklaver som lever i total monokultur."

5 kommentarer:

Lasse O sa...

Har inget emot "recensionen" som sådan även om den är av karaktären bokomslagstext.
Det jag vänder mig emot är uttrycket "gammal man". Vaf.. Thomas har ju inte ens fyllt pension.
När blir man gammal i Sverige? Efter femtio?

Lasse O sa...

Förlåt. När jag klickade på länken såg jag att det verkligen var en riktig recension.

Inre exil sa...

Lasse, recensionen innehåller också frän kritik mot boken, och det har jag inga invändningar emot.

Gammal man - ack ja, han dansar fan så illa... Jag tar ut förtida halv pension från och med 1 juni, så i den meningen är jag gammal, då fyller jag nämligen 61. Uttrycket antyder kanske att vi har att göra med en mycket ung skribent. Jag vet inte, för jag känner honom inte.

Inre exil sa...

Bra att du såg det! No hard feelings.Jag sitter inte här och snickrar ihop egna recensioner. Förstås.

Cecilia sa...

Gammal man - kanske han bara menar ett "gammaldags synsätt" enligt... nutidskriterier? Upplever det jag ser av recensionen här på bloggen, som positiv? Har kanske missat något...?