måndag 21 januari 2013

Skånes historia i lättsam form


Författaren, journalisten och globetrottern Per Erik Tell är en av få skrivande människor som lyckas spänna över vitt skilda ämnesområden och genrer. Han har utgivit fantastiska reseskildringar, noveller, historieböcker, deckare, musikerporträtt, mat- och kokböcker. Att besöka hans blogg är att resa en smula i fåtöljen. Senast finns det en rejäl Indienresa skildrad, tidigare hans ettåriga boende i Argentina (som förstås också innehåller reseskildringar från de mest skilda miljöer i landet och grannländerna). Idag skriver han i lokalbladet om indisk film.

I hans lättsamma stil ingår inte minst den nya bok, Skånes historia från Ale stenar till Öresundsbron som han gjort tillsammans med konstnären Börje Berglund. För en skåning är det förstås en fröjd att bläddra i den och möta så skilda miljöer och människor som Barsebäck och Urianiborg, Peps Persson och Lars Vilks. Ändå skulle jag främst rekommendera den till icke-skåningar som tänker sig en resa ner i vårt landskap. Här finns handgripliga lockbeten och tips. Hör bara:
"Det är lätt att huttra i det kvällsljumma vattnet vid ett sensommardopp i idylliska Bosarpssjön."
Konkret geografiskt tips. Skriv in sjöns namn i reseplaneraren. Men läs också vidare för kriminal- och kulturhistoria:
"Här drogs kroppen av den 25-årige polismannen Tore Hedin upp i augusti 1952."
Vet du varför? Jaså inte, ännu ett skäl läsa boken.

Så fortsätter det, uppslag efter uppslag, infall efter infall, upplysning efter upplysning. Ett sista citat:
"Lars Vilks har fortsatt bygga på Nimis och gjort sitt yppersta för att utmana och irritera, både byråkrater, islamister och den etablerade konstvärlden. Efter rondellhundar och Muhammedkarikatyrer ses Vilks själv som Nimis - för mycket - och fler tror sig kallade att följa denne Nimis Nemesis. Innan sista avsnittet är sänt vet ingen riktigt hur det står till i Kullamannens hus, vem som är god och vem som är ond..."
Just det, citatet är hämtat ur det kapitel som heter Kullamannen (han som i sagorna vaktade över sjöfarten i Öresund). Läs och lär! Bläddra och njut!


Inga kommentarer: