torsdag 24 januari 2013

Roger Scruton om den brittiska situationen

Idag kommenterar filosofen och författaren Roger Scruton gårdagens tal av den brittiske premiärministern, rörande EU-medlemskapet:
"The greatest single problem that this country faces is not economic decline. It is over-population. Look at the real tensions in our society and you will find this always at their heart. Rising unemployment among the young, as jobs are seized by incoming workers from Eastern Europe. Escalating demands on our health and welfare system from people who have never paid a contribution to it. Ever more painful shortage of housing, and the impossibility of finding a house that a young family can afford. Threats to both town planning and the countryside from the pressure to build, and the rapid crumbling of our infrastructure, which was in recent memory the most effective in Europe. The collapse of education in our cities, as schools strive to accommodate classes in which hardly a child is a native speaker of the language."
Det är inte alls förvånande att Scruton framför allt inriktar sig på den kulturella och sociala förändringen/försämringen av levnadsvillkoren. Inte enbart de ekonomiska (även om allt hänger samman, förstås). Jag är i hög grad benägen att skriva under hans beskrivning av villkoren. 


6 kommentarer:

Anonym sa...

Instämmer helt, tack att du delar med dig av texten!
Sara

annannan sa...

"Escalating demands on our health and welfare system from people who have never paid a contribution to it."

Men då glömmer han att alla de vuxna som kommer som arbetskraftsinvandring inte har kostat brittiska staten någonting för mödravård, föräldraledighet, vaccinationer eller skola.

Anonym sa...

Sant annannan, men:
Undersökningar från USA visar att låg eller outbildade kostar mer än de ger över tid.
Vågar man desutom dela upp i europeer och västerlänningar samt mellersta östern o afrika blir skillnaden avsevärd.
Nu kan man som Maria Wetterstrand resonera och säga att "vi är rika, vi har råd" men jag tror att det är famous last words i de här sammanhangen.
Att civilisera en ny underklass är en mastig upppgift och kanske borde man ha med sig befolkningen på ett sådant äventyr och experiment innan avgång?
HUBERT

annannan sa...

Men Hubert, det verkar dock som Scruton talar om arbetskraftsinvandring från andra europeiska länder. Dessa är definitivt inte outbildade, och det finns anledning att tro att de inte heller tillhör de mest lågutbildade. En huvudsaklig anledning att de söker sig till just Storbritannien är sannolikt språket som de redan har grundläggande kunskaper i.

Jag betraktar den här frågan utifrån min nuvarande geografiska horisont i ett land från vilket outbildad arbetskraft utvandrade på 1960-talet och utbildad arbetskraft utvandrar idag. I bägge fallen huvudsakligen till europeiska länder. I bägge fallen så vitt jag kan se till en tillvaro som arbetande, skattebetalande invånare.

Inre exil sa...

Jag har svårt att se det vi slarvigt kallar "arbetskraftinvandring" som ett problem.Den har ju alltid funnits i Europa och finns också idag. Jag tycker rentav det är fint att danska, finska, portugisiska, franska eller andra ingenjörer, IT-tekniker och andra vill arbeta under några år i Sverige.

Det stora problemet är däremot den väldiga migrationsvågen från muslimska kulturer med stor analfabetism. Den är ett dagligt problem i såväl England som Sverige, där mest med pakistansk och bangladeshisk invandring (men på senare år också från Somalia), och här från just Somalia, Afghanistan och Irak (kryddat med en större grupp människor från Syrien som nu anländer varje dag och som man ingenstans har att placera, varför det blir campingplatserna där en liten trästuga kostar Migrationsverket - det vill säga oss alla - 30.000:- i månaden enligt uppgift i Rapport i veckan. De giriga vet bär de ska ta vara på tillfället).

Anonym sa...

Exakt Thomas,
Och när då de som ansvarar för trafiken och processen samt deras vasaller journalisterna skall försvara systemet blandar de medvetet ihop begreppen.
När har vi någonsin röstat om Sverige skall fungera som en internationell socialbyrå eller ej?
Åtminstone rådgivande folkomröstning.
I stället är ledorden; generös, flykting, barn, underskrivna konventioner, åldrande befolkning, skyddsbehov, ensamkommande...
Tidernas hjärntvätt fortsätter.
Var är filosoferna i debatten?
Dessa är ju tränade i att tänka, tänka logiskt och att separera begreppen i stället för tvärtom.
HUBERT