onsdag 16 januari 2013

Planeras en ny gummilag?

Skulle Lars Vilks kunna arbeta fritt med den nya tänkta lagstiftningen? Läser man hur utredningen tänker så finns det starka skäl att undra. Det kan inte bara drabba Vilks utan också mig och dig! Foto: Snaphanen.
Inför det som nu alldeles uppenbart planeras för lagboken tror jag att Ola Klippvik skrivit något av det klokaste, tag och läs. Det kallas "En översyn av tryck- och yttrandefriheten" och det låter ungefär som att man ska rensa igensatta avlopp eller putsa smutsiga fönsterrutor, men handlar förstås om något betydligt allvarligare. Jag misstänker att man från högsta politiska håll vill införa en ny gummilag av samma typ som lagen om hets mot folkgrupp, den här gången för att kunna tysta kritiska nätpublikationer, bloggar och annat. Det finns all anledning till oro om man nu inte ägnar sitt liv åt att skriva om mode och nöjen. Förslagen handlar förstås om att tysta den kritik som riktas mot politisk islam och mot det frälse som har makten över vårt lands mediala offentlighet. Den politiska kritik som riktas mot olika former av totalitarism kan mycket väl komma att tystas med hjälp av den nya, eventuella lagstiftningen. Det är hög tid att med största uppmärksamhet följa den utvecklingen.

Man kan förstås också gå in på kritiska detaljer om utredningen hos Snaphanen och via hans länkar.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Bra att du skriver om det här Thomas. Man kan frukta vad som helst i den här vägen från alla snälla kommunister och kultiverade nöjesjournalister på södermalm eller i birkastan.

TJ

markus sa...

Att vår tids politiska korrekthet kommer att slå över i en ny totalitarism har varit på känn ett tag. Och med den kommer våldsamma konflikter. Jag är väldigt pessimistisk inför närmaste framtiden.

Anonym sa...

Det som de flesta som ondgör sig över politisk korrekthet ännu inte har förstått är den politiska korrektheten inte handlar om att uttrycka saker som är korrekta, dvs politiskt opportuna. Det är värre än så. Det handlar om att korrektheten politiserats och etiketten har juridifierats. Den som inte uppträder korrekt har blivit en samhällsfiende.

JH

Anonym sa...

Exakt JH.
Man har från PK lyckats skapa en manikeistisk världsbild där tillvaron har uppstått som en produkt av kampen mellan ljuset och mörkret.
Gissa var Åsa Linderborg et consortes m.fl. salongskommunister placerar sig själva här och var deras kritiker enligt nämnda återfinnes?
Det kusliga är att jordens mest feminiserade nation är så totalt styrd av dessa imbecilla och självgoda supremater.
Det finns inte en mikrofon eller tv-kamera i riket som de inte kontrollerar och nu när en liten del av webben kommit i mörkrets ägo arbetar man som bävrar för att ta över också denna rest.
HUBERT

christina wegel sa...

Det kommer inte att hända. De enfaldiga ropen - i remissyttrandena till Yttrandefrihetskommitténs betänkande, bl.a av datainspektionen, vilka startat debatten- kommer att tystna inför den motkraft som inte bara vår grundlag utan också Europakonventionen ( art 10) och MR-konventionen ( art 19) utgör.

Redan de nuvarande förtalsbestämmelserna och de om hets mot folkgrupp ligger på gränsen till det tillåtna.

Så, ingen idé att hetsa upp sig i onödan!

Anonym sa...

Tack för infon Christina.
Emellertid lever vi i en konsensusdiktatur där man oficiellt hyllar Voltaires gamla devis om att tillåta alla åsikter men i praktiken utnyttjar maktmånglarna hårt sin makt.
Jag förlitar mig icke på paragrafer, konventioner, lagtexter så länge de godhets-totalitära tillsätter domarna och besätter domstolarna.
HUBERT

Cecilia sa...

Hubert - Voltaires insikt och därmed konsensus avskaffade...?- kommer kanske att nå fullt ut inom några århundraden.
Vi, på diverse olika sätt otåliga, får väl dra vårt strå på vägen.