söndag 17 juli 2016

Islamismen och Turkiet. Marken gungar under Europa

Foto: Astrid Nydahl
Det är mycket som orsakar oro och rädsla just nu. Den islamistiska massakern i Nice och de dramatiska händelserna i Turkiet förstärker den sortens känslor. Vad som verkligen skedde i Turkiet lär vi inte få veta. Men att 6.000 människor gripits fram till söndagen, och att nästan hälften av dem arbetade i rättsväsendet (åklagare, domare och andra) är i sig oroväckande händelser. Varför måste så många röjas ur vägen, om det inte är för att islamisten Erdogan haft för avsikt att med "kuppförsök" stärka sin regims makt och på sikt också skriva om grundlagen i sharia-riktning. Danska Politiken skriver: 
Upproret är en Gudagåva till oss, för det ger oss möjlighet att rensa i armén, sade Erdogan i ett av sina tal igår.
Nej, det är inga grundlösa spekulationer att ifrågasätta det inträffade som ett genuint försök till statskupp. Jag ser i respekterade medier att sådana teorier förs fram. En fråga några ställt sig är varför elförsörjningen till den turkiska NATO-basen stängdes av i inledningsskedet. Där finns kärnvapen! Med tanke på att Turkiet sedan länge är djupt indraget i det syriska inbördeskriget är allt detta oroväckande. Kan NATO ha ett genuint förtroende för Erdogans regim? Kan omvärlden ha det? Om inte kommer vi att se hur Turkiet fjärmar sig allt mer från Europa, vilket också med säkerhet ger effekter på migrationsströmmarna. 

Nyligen återupptog Israel och Turkiet sina diplomatiska förbindelser. Man försäkrar från israeliskt håll att man litar på den mellanstatliga relationen. Men vad sägs det bakom stängda dörrar?

Här finns en intressant text om saken från BBC.


***

Den man som Erdogan anklagar för att vara en kuppmakarnas teoretiker, Fethullah Gülen, skrev jag om här i bloggen 2012. Om du klickar på namnet kommer du till den artikeln. Han lever som bekant i USA och amerikanarnas vägran att lämna ut honom har fått Erdoganregimen att ta till riktiga brösttoner. Redan en sak som denna ökar känslan av att marken gungar.
Inga kommentarer: