måndag 18 juli 2016

IS, islam, islamismen och bildningsnivån

Dan Parks senaste.
Varje gång jag hör människor tala eller rentav själv hamnar i diskussioner (ytterst ovanligt) om de islamistiska terrordåden förstår jag genast att det råder en förödande begreppsförvirring. 

Om jag i samband med ett sådant terrordåd förbannar "de satans islamisterna" så hör omgivningen mig istället säga "de satans muslimerna". Trots att jag inte sagt det. Här har vi alltså ett första exempel på obildning. Begreppsförvirring som omöjliggör förnuftiga samtal. Man är inte automatiskt islamist för att man är muslim. Islamismen är islams väpnade, politiska gren. De flesta av islamismens offer är muslimer i den muslimska världen. Allt fler västerlänningar blir det i takt med att enskilda eller grupper islamister utför sina terrordåd i våra länder.

Om jag i ett liknande sammanhang påpekar att gärningsmannen svurit trohet mot IS tror omgivningen att jag med det menar en islamistisk organisation med medlemsregister och partiböcker. Efter Orlando sa en bekant att gärningsmannen "bara uttryckt vag sympati för IS". Efter massakern i Nice skriver nu svensk press att man inte funnit några tecken på att terroristen "tillhört IS". Vad för kunskap man försummat att tillgodogöra sig är denna:

Att svära trohet till IS, Hamas, al-Qaida eller andra islamistiska organisationer är en rituell handling som ska skrämma oss andra och ge oss intrycket att islamisterna finns överallt och att var och en blir dödad inom kort. En sann sida av detta är att de finns överallt. Men en islamist behöver inte tillhöra ett nätverk, än mindre en organisation, för att med dödligt våld angripa oss "otrogna" kuffar (ateister, kristna, judar och andra icke-muslimer). En islamist deklarerar att han är solidarisk med denna våldsamma Koranbaserade ideologi, inte en organisation.Den som vill ha kunskaper kan med en enkel sökmotor finna tusentals böcker och skrifter för läsning. Nätet är för övrigt en rik källa till seriös kunskap. Inför dessa dagliga dödshot duger det inte att sitta okunnig framför en svensk nyhetssändning. Man måste söka aktiv kunskap. För att hantera hotet men också för att förbereda barn och barnbarn för vad vi alla står inför.

Obildningen och bristen på aktivt kunskapssökande är Europas värsta fiende. En fiende långt farligare än islamismen. Med bildning och kunskap hade vi nämligen kunnat möta denna dödskult utan rädsla för att tro att vi är usla människor när vi gör det. Det är fienden som är usel. Han vill alltid förnedra och döda oss.

Uppdatering:

Johan Lundberg skriver idag en mycket bra artikeln om massakern i Nice, där han också reder ut begreppen. 

Ännu en uppdatering djärvt beslutad men förmodligen alldeles relevant:

En man har attackerat passagerare med en yxa ombord på ett tåg utanför staden Würzburg i Tyskland.
Minst 21 personer har skadats, rapporterar lokalkanalen BR24.
Attacken ska ha utförts utanför den tyska staden Würzburg.
21 personer har skadats och mannen ska, enligt obekräftade uppgifter, vara skjuten av polis, enligt lokalkanalen BR24. Han gick till attack ombord på tåget mellan Würzburg-Heidingsfeld och Ochsenfurt i landets centrala delar med en yxa.
Flera personer uppges vara allvarligt skadade.

2 kommentarer:

Lars-Erik Eriksson sa...

En överlevande terrorist försvarade mordet på andra muslimer med att den rättrogne som dör i eller under jihad självfallet har en plats i paradiset.
När Bouhlel mejade ner sitt första offer i Nice var det en muslimsk kvinna och man undrar förstås om hon visste att det inte var en olycka utan hennes lycka som kom farande.

Stefan Lundin sa...

Lundberg skriver: "för att terrorismen inte ska eskalera till ett lågintensivt inbördeskrig i Europa är omöjligt att säga." Själv anser jag att ett sådant krig redan är igång. För att vara liberal tycker jag ändå att Lundberg är insiktsfull.