fredag 1 juli 2016

Österrike och omvalet

Nog är det märkvärdigt att det österrikiska presidentvalet har förklarats ogiltigt. Svenska Dagbladet skriver:
Författningsdomstolens utfrågning av dussintals valmottagare och bisittare har avslöjat en slentrian och en missaktning av vallagen som fått även de mest luttrade österrikare att förtvivla. Brevröster öppnades för tidigt och delvis av icke befogade personer. Valmottagare skrev under protokoll som de inte läst. Försvunna valsedlar ignorerades.
Nu tycks det som om valet mellan en f.d. grön kandidat och en nationellt sinnad, herrarna 
Alexander Van der Bellen och Norbert Hofer från FPÖ. 
måste göras om. Det var ju den senare som var segertippad. Författningsdomstolen har tydligen häpnat över hur illa rösträkningen sköttes. Eller sköttes den så som någon beslutat? Var valet riggat och därmed gjort det uteslutet att Hofer skulle vinna? Jag har inte den blekaste. 

Men jag vet att ogiltigförklarade val i dagens Europa är något enastående häpnadsväckande. Många hade spekulerat om att SD:s inträde i den svenska riksdagen skulle förhindrats av aktivt och medvetet planerat valfusk. Så skedde inte, det vet vi sedan länge.

Ytterst tycks nu också frågan om att lämna EU hamnar högt upp på listan över saker man måste ta ställning till. Svenskan skriver:
Det enda man med säkerhet kan säga är att Österrike är djupt splittrat. I senaste mätningar är det bara 51 procent av de tillfrågade som vill att Österrike ska vara kvar i EU. 18 procent vill under alla omständigheter ha en ”öxit” medan 31 procent kan tänka sig att rösta för ett utträde.

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Alternativa förklaringar:
1. Medvetet valfusk.
2. "Balkan börjar i Wien", vilket kan betyda att österrikarna har en slapp och dålig organisation för rösthantering, dåligt skolade och dåligt motiverade valfunktionärer, etc.
3. Kombination av detta, beroende av Österrikes lite speciella politiska system.

Bertil Rolf sa...

Thomas, jag tror att SvD och Du är ute och cyklar. Jag läser tidningarna dagligen här i Österrike och det finns ingen antydan om "de mest luttrade bedömare" etc.

Vad som hänt är att författningsdomstolen höjt ribban och att tidigare praxis underkänts. Bland annat uppkom en praxis att meddela resultaten så snart som möjligt, man bröt valkuverten tidigare vilket är ett formellt fel. Inga som helst tecken på valfusk har kommit i dagen. Om någon överklagat tidigare val, så hade sannolikt det fått göras om.

Man kan nog sammanfatta saken så, att juristerna tagit hårda tyglar på en praxis som av medier och politiker drivits bort från lagens bokstav. Jag undrar vad som hade hänt om en oberoende juristkommission hade granskat hur Sverige genomför sina val.

Vad det gäller EU så har inte ens Norbert Hofer uttryckt en önskan att lämna EU.

Om man gitter läsa tidningarna på originalspråket innan man tar till orda, så kan man undgå en del parodiska överdrifter. Det hade SvD bort göra. Men också den som läser svenska tidningar utan att dubbelkolla sänker sig till samma nivå som dem.

Annars allt gott. Jag gillar Din eftertänksamma blogg och de underbara fotona från ett land som en gång var också mitt.

Bertil Rolf