fredag 1 juli 2016

Österrike och omvalet

Nog är det märkvärdigt att det österrikiska presidentvalet har förklarats ogiltigt. Svenska Dagbladet skriver:
Författningsdomstolens utfrågning av dussintals valmottagare och bisittare har avslöjat en slentrian och en missaktning av vallagen som fått även de mest luttrade österrikare att förtvivla. Brevröster öppnades för tidigt och delvis av icke befogade personer. Valmottagare skrev under protokoll som de inte läst. Försvunna valsedlar ignorerades.
Nu tycks det som om valet mellan en f.d. grön kandidat och en nationellt sinnad, herrarna 
Alexander Van der Bellen och Norbert Hofer från FPÖ. 
måste göras om. Det var ju den senare som var segertippad. Författningsdomstolen har tydligen häpnat över hur illa rösträkningen sköttes. Eller sköttes den så som någon beslutat? Var valet riggat och därmed gjort det uteslutet att Hofer skulle vinna? Jag har inte den blekaste. 

Men jag vet att ogiltigförklarade val i dagens Europa är något enastående häpnadsväckande. Många hade spekulerat om att SD:s inträde i den svenska riksdagen skulle förhindrats av aktivt och medvetet planerat valfusk. Så skedde inte, det vet vi sedan länge.

Ytterst tycks nu också frågan om att lämna EU hamnar högt upp på listan över saker man måste ta ställning till. Svenskan skriver:
Det enda man med säkerhet kan säga är att Österrike är djupt splittrat. I senaste mätningar är det bara 51 procent av de tillfrågade som vill att Österrike ska vara kvar i EU. 18 procent vill under alla omständigheter ha en ”öxit” medan 31 procent kan tänka sig att rösta för ett utträde.