söndag 28 april 2013

World Thinkers 2013

Bilden hämtad från Prospect, där den har följande bildtext: Left to right: Ashraf Ghani, Richard Dawkins, Steven Pinker © US Embassy, Kabul © Rex Features
Tidskriften Prospect har nu publicerat resultatet av omröstningen för årets World Thinkers. World Thinkers 2013 toppas av en man som jag uppskattar väldigt mycket: Richard Dawkins. Nu är detta inte en lista som handlar om en begränsad tolkning av begreppet "thinkers". Tvärtom, här finns allt ifrån fysiker och politiska aktivister till författare, ekonomer och bildkonstnärer. Man ska förstås inte bli förvånad över att vissa mycket välbekanta namn finns med, som Ai Weiwei, Martha Nussbaum, Niall Ferguson och Mohamed ElBaradei. Inte en enda islamkritiker, om vi bortser från Dawkins som på senare tid också fått epitetet "islamofob" klistrat på sig, finns med. Tänkte den tanken när jag såg Niall Fergusons namn, han är ju sedan ett par år tillbaka gift med en av de viktigaste i den gruppen, nämligen somaliska Ayaan Hirsi Ali. Nå, under alla omständigheter var det uppiggande att läsa listan och tidskriftens text om den. 

Totalt listas 65 personer. De tre som ligger först är alltså Richard Dawkins, Ashraf Ghani och Steven Pinker.


 

1 kommentar:

elina sa...

Det var många jag inte kände igen men att Ai Weiwei fanns på listan var helt rätt. Hans konst - och han själv - hör säkert till det mest tankeväckande, geniala och omskakande i världens arena idag.
Inga islamkritiker? Det är som hemma.