söndag 14 april 2013

Israel minns och sörjer

Foto: TN
Idag inleds Remembrance Day i Israel klockan 16.00 lokal tid. Israel minns och sörjer sina 23,085 stupade - män och kvinnor som försvarat landet i krig och gränsstrider. Till dessa läggs också terrorns offer, 2,493 män, kvinnor och barn som mördats mitt i sina vardagsliv. Under det gångna året lades ytterligare 92 personer till listan av stupade. Klockan 20.00 ljuder sirenerna över hela Israel. Då avstannar allt i tystnad. Jag har själv upplevt det vid ett par tillfällen och kan intyga att så sker. Det är ett gripande ögonblick av eftertanke.

När jag nu ger mig iväg till friare vidder tar jag med mig denna eftertanke. Vi har privilegiet att leva i ett land där människor inte stupat på länge i försvar av gränser och nation. För Israels folk är det inte så. Och ingenting talar för att det ska bli så på länge än. Framtiden är mörk. Därför denna påminnelse.4 kommentarer:

Lasse O sa...

Varför försvann gårdagens inlägg på ett liknande tema?
Du har förstås rätt att radera på din blogg men det vore klädsamt att skriva att bloggposten tagits bort eller något liknande. Då slipper åtminstone jag tro att jag bara drömde.
Mvh

Inre exil sa...

Lasse O

jag tog bort det därför att det lockade de aggressioner jag bestämt mig för att hålla utanför bloggen. Filippa är införstådd. Det kan se konstigt ut och jag agerar så ibland. Å andra sidan är det min blogg och det jag gör behöver egentligen inte försvaras inför någon. Också idag tycker jag att jag gjorde rätt och har dragit slutsatsen att jag ska vara ytterst sparsam med gästbloggare. Det jag själv skriver kan jag bättre argumentera för. Ledsen att mitt beslut drabbade dig - jag hade för övrigt skrivit ett utförligt svar på ditt inlägg. Tack för att du bryr dig Lasse.

Lasse O sa...

Inte drabbade ditt beslut mig på något sätt :) särskilt inte som jag hann läsa din kommentar.
Mitt inlägg var bara en fundering, inget annat.
Med vänlig hälsning

Inre exil sa...

Tack Lasse för de orden.