fredag 12 april 2013

MI5 och kampen mot islamistisk terror

Det händer inte så sällan att man ser människor förneka eller förringa hotet från islamistisk terror. De flesta tycks ju misslyckas, säger dessa människor, blinkar med ena ögat och tillägger att det kunde indikera att det egentligen inte finns ett hot. Då brukar jag skicka en tacksamhetens tanke till de säkerhetspolitiska organisationer som numera tycks ha en bra, men långt ifrån tillräckligt bra, koll på terrorcellerna. Idag fick jag en lista på sådant som brittiska MI5 lyckats hantera av vikt. Ni finner hela listan här. Från den sjunde juli 2005 och framåt kan man studera de olika terrordåden och de dåd som avslöjades som konspirationer och ledde till att de inblandade kunde gripas.
"Between 11 September 2001 and 31 March 2010, 237 individuals have been convicted of terrorism-related offences, including murder, illegal possession of firearms and explosives offences. 1,834 people have been arrested under the Terrorism Act during this period. As of 31 March 2010, 102 prisoners were classified as terrorists, 73 per cent of whom were UK nationals. For more statistical information on the operation of police powers under the Terrorism Act, see the Home Office Statistical Bulletin of 28 October 2010."
Jag har nått den punkt i livet då jag inser att man måste se sanningen i vitögat. Man kan inte misstänkliggöra underrättelsetjänsternas arbete. Tvärtom. Och ändå måste man behålla en kritisk blick, en förmåga att se igenom sådant som kan gagna särintressen i den västerländska sfären. Sist och slutligen handlar det om en kamp mot krafter som vill förslava människor. Den kraft som finns i islamismen ska inte underskattas. De brittiska exemplen är viktiga nog att fundera på. 

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

En kommentator på den utmärkta bloggen Moon of Alabama skrev ungefär att "bakom varje islamistskägg döljer sig en brittisk MI6-agent". Det verkar ju schizofrent att bekämpa terrorceller i UK medan man samtidigt blåser på med hjälp till motsvarande grupper i Afrika och Asien. Libyen, Syrien där britterna i det ena fallet lyckats få till islamistiskt styre och kämpar hårt för samma resultat i det andra. Dessutom det ständiga brittiska stödet, och handlandet, med islamistdiktaturerna vid Persiska viken. Britterna har en lång och trist historia av att hålla på med sånt här. Varför då klaga på islamistceller på hemmaplan? Möjligen att hemma-islamisterna har svårt att fatta sammanhangen?

Cecilia sa...

http://gudmundson.blogspot.se/2013/04/jordanier-boende-i-sverige-dod-i-strid.html