tisdag 30 april 2013

Grotesk stadsförändring

En gång i tiden trodde jag att stadsplanerare, arkitekter och kommunalpolitiker hade lärt sig läxan av 1960-talets massakrer av våra stadskärnor. Sedan ett drygt år tillbaka vet jag att det inte förhåller sig så i Kristianstad, den fina gamla, danska 1600-talsstaden, grundad av danske kungen Christian IV, sedan den svenska militären bränt ner den mycket äldre staden .

Här gör man om precis samma sak som man gjorde på 1960-talet. Det gigantiska bygge som nu uppförs, efter ett år av gropahål i hela centrum, är så groteskt och så fult att det är svårt att sätta namn på. Jag trodde att Domushuset var det fulaste man kunde bygga, men det framstår nu som blygsamt vid en jämförelse. Ni ser det längst till höger på översta bilden, det bruna huset som också inrymmer  Clas Ohlson (och klämd mellan Domus och nybygget ligger den förfärliga biografen Kosmorama som mer än hamburgerbar än tillhåll för cineaster, jag går av princip aldrig dit efter att ha gjort det misstaget). Domushuset ska rivas när första sektionen av detta kombinerade köpcentra och parkeringshus, byggt utmed kanalen och dess vackra omgivningar, är invigt (det lär bli i höst). Så dubbelt så stort ska det förstås bli. Jag tror de bestämt sig för att döpa monstret till Galleria Boulevard. Här nedan kan ni se bygget ur olika vinklar. Lägg särskilt märke till uppfartsektionen för parkeringshusdelen. Lätt som en plätt tar man sig ur bilen rakt in i konsumtionstemplet. Tro nu inte att krämarna nöjer sig med detta. För i Hammar, mitt emot där jag bor, på andra sidan motorvägen och ungefär 3,5 km från stadskärnan ska man bygga c4Shopping. Vad säger de bloggande arkitekterna Karin och Madeleine på sidorna Blott Sverige respektive Arkitekturpoesi om detta?

Nya fasaden mitt emot den bitvis vackra stadsdelen vid gågatan (som kommer att ligga i konstant skugga bakom betongmonstret).

Gavelsidan där biluppfarten byggs. Jag vill minnas att de ska ha fem våningar, över och under mark för att svälja stadens allt aggressivare bilpark.

Fasaden utmed gågatan. Den andra sidans fasad, utmed kanalen, ser ut som Berlinmuren x 10 där den breder ut sig fönsterlös och kompakt, men dit hann jag inte gå idag.