tisdag 30 april 2013

Grotesk stadsförändring

En gång i tiden trodde jag att stadsplanerare, arkitekter och kommunalpolitiker hade lärt sig läxan av 1960-talets massakrer av våra stadskärnor. Sedan ett drygt år tillbaka vet jag att det inte förhåller sig så i Kristianstad, den fina gamla, danska 1600-talsstaden, grundad av danske kungen Christian IV, sedan den svenska militären bränt ner den mycket äldre staden .

Här gör man om precis samma sak som man gjorde på 1960-talet. Det gigantiska bygge som nu uppförs, efter ett år av gropahål i hela centrum, är så groteskt och så fult att det är svårt att sätta namn på. Jag trodde att Domushuset var det fulaste man kunde bygga, men det framstår nu som blygsamt vid en jämförelse. Ni ser det längst till höger på översta bilden, det bruna huset som också inrymmer  Clas Ohlson (och klämd mellan Domus och nybygget ligger den förfärliga biografen Kosmorama som mer än hamburgerbar än tillhåll för cineaster, jag går av princip aldrig dit efter att ha gjort det misstaget). Domushuset ska rivas när första sektionen av detta kombinerade köpcentra och parkeringshus, byggt utmed kanalen och dess vackra omgivningar, är invigt (det lär bli i höst). Så dubbelt så stort ska det förstås bli. Jag tror de bestämt sig för att döpa monstret till Galleria Boulevard. Här nedan kan ni se bygget ur olika vinklar. Lägg särskilt märke till uppfartsektionen för parkeringshusdelen. Lätt som en plätt tar man sig ur bilen rakt in i konsumtionstemplet. Tro nu inte att krämarna nöjer sig med detta. För i Hammar, mitt emot där jag bor, på andra sidan motorvägen och ungefär 3,5 km från stadskärnan ska man bygga c4Shopping. Vad säger de bloggande arkitekterna Karin och Madeleine på sidorna Blott Sverige respektive Arkitekturpoesi om detta?

Nya fasaden mitt emot den bitvis vackra stadsdelen vid gågatan (som kommer att ligga i konstant skugga bakom betongmonstret).

Gavelsidan där biluppfarten byggs. Jag vill minnas att de ska ha fem våningar, över och under mark för att svälja stadens allt aggressivare bilpark.

Fasaden utmed gågatan. Den andra sidans fasad, utmed kanalen, ser ut som Berlinmuren x 10 där den breder ut sig fönsterlös och kompakt, men dit hann jag inte gå idag.

7 kommentarer:

Ann sa...

I Kristianstad är det tydligen meningen att befolkningen ska shoppa sig till döds. Bygget är så otroligt fult att det sedan länge fula Domushuset i det närmaste ter sig vackert. Jag förstår inte detta galna byggande av shoppingcentra och jag förstår inte heller vilka som ska handla där? De arbetslösa? De sjukskrivna? Men, jag säger som jag alltid har gjort, "Svensson" är bedövad av konsumtion och tv-tittande, så bedövade att de inget
märker längre

Björn Nilsson sa...

Låter lite gammalt och ofräscht med 'galleria'. Senaste tillskotten av den typen i stockholmsområdet kallas numer 'handelsplats'. Fast det är ju samma affärskedjor överallt i alla fall. Kan det vara konsumtionsraseriets sista skrik innan verkligheten hinner ikapp?

Anonym sa...

Moderna fabriker är ju för det mesta fula. Varför skulle då inte också en modern konsumtionsfabrik vara ful?
Rune

Inre exil sa...

Ann, Björn och Rune, nog är vi ense om vad konsumismen ställer till med. Jag såg en rubrik i DN för några dagar sedan om några människor som infört ett längre köpstopp i sina liv. De kunde vittna om rastlöshet, nedstämdhet och att de knappt gick utomhus alls. Jag shoppar - alltså är jag! Så illa har det gått.

sven sa...

Byggs det hus där det byggnaderna påminner om hus byggda före funktionalismen så kallas de föraktfullt av arkitekterna för pastischer.
Men hus som ser ut som 1930-tals funkis eller 1960-70-tals betongklumpar kallas aldrig för pastischer av arkitekterna.

Inre exil sa...

Bra poäng Sven. När jag ser det som byggts mellan låt säga 1930 och 1950 i Kristianstad så är det i allmänhet mycket vackra hus. Också det som byggts mot slutet av 1800-talet. Bor själv i en gammal kvarn - nej inte en rund mölla med vingar - som är både funktionell och vacker, invändigt. Dessvärre fick någon på 1970-talet för sig att klä fasaden i plåt.

Anders sa...

Emporia i Malmö ser ju ut som om någon kört in en knytnäve i fasaden och sedan slängt ett grovmaskigt luftballongnät över klyftan som öppnade sig. Till på köpet med någon slags ärtsoppsfärg...Det ser vidrigt fult ut på bild och inte mycket snyggare i verkligheten.