onsdag 1 juni 2022

Ord kan vara som mycket små arsenikdoser

Foto: Astrid Nydahl
 

Jag vill återkomma till detta, med ett efterföljande resonemang.


Begreppsförvirring är ett av flera tecken på hur det politiska språket utarmar och förstör vårt tänkande.Varje upprepad lögn blir så småningom till en sanning - eller till en halvsanning som äter sig in i våra medvetanden. Svart blir vitt, ljust blir mörkt enligt de normer för att nyspråk som både Orwell och Klemperer så förtjänstfullt utrett och analyserat. Klemperer skrev:


"Ord kan vara som mycket små arsenikdoser: de sväljs helt obemärkt, de tycks inte ha någon verkan men efter ett tag verkar giftet ändå. Om någon tillräckligt länge säger ‘fanatisk’ i stället för ‘hjältemodig’ och ‘ärbar’, tror han till sist att fanatikern faktiskt är en ärbar hjälte och att man inte kan vara hjälte om man inte är fanatisk."

 

Vill man, så kan man säga att denna process pågår på alla plan i krigstid. Man behöver inte vara språkvetare för att se hur. Det finns människor som kallar anfallande Ryssland och våldtagna Ukraina för parter i ett krig. Det skenbart neutrala ordet blir här själva lögnen. Den våldtagna är således medskyldig till våldtäkten. Låter ytterst välbekant också när det gäller den våldtagna kvinnan (fel kläder-argumentet).

 

 

Inga kommentarer: