fredag 10 juni 2022

”Att ta tillbaka” tycks vara formeln. Då pågår det således inte ett krig

Foto: Astrid Nydahl

På sin 84-årsdag, den 26 februari 2022, gav den ryske författaren Aleksandr Prochanov en live-intervju från cockpiten på ett stridsflygplan som flög över Ukraina. Under honom höll hans dröm om att återupprätta det sovjetiska imperiet på att ta form med våld: ”Jag flyger över den svarta ukrainska jorden som de ryska stridsvagnarna korsar medan de reparerar den fruktansvärda skada som begicks mot den ryska historien 1991. (…) I dag gifter vi oss på nytt med Ukraina”, (ur artikel av Juliette Faure).

 

Aleksandr Prochanov är en av de mest framträdande ”nationalpatrioterna”, uppger Faure och tillägger, att denna idéströmning bildades direkt efter att perestrojkan infördes (1985–1991) i opposition mot de ”västtillvända” (zapadniki) och ”liberaldemokraterna”.

 

Om detta finns mycket att säga, men jag visar det för att ge en liten antydan om vad slags politiska strömningar Putin länge lutat sig mot, och hur de värsta mörkermän ser ut, som aktivt understödjer kriget.

 

Putin talade sockrat om 350-årsminnet av Peter den Stores födelse i torsdags. Han sa bland annat:

” – Det är uppenbart att vi måste försvara oss själva och slåss. Nu har vi besökt en utställning ägnad åt den 350:e årsdagen av Peter den Stores födelse. Nästan ingenting har ändrats (sedan dess), sade Putin enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Peter den Store stred i det Stora nordiska kriget i 21 år (1700–1721). Det verkar som om han bekämpade Sverige, och delade upp någonting. . . Men han delade inte upp utan tog tillbaka. Ja. Det är vad han gjorde.

– När Peter den Store började grunda den nya norra huvudstaden var det inget europeiskt land som erkände territoriet som ryskt. Alla ansåg att det var Sverige. Men slaver hade levt där i århundraden tillsammans med finsk-ugriska folk.”

Om vi bortser ifrån att Putin gärna vill se sig som jämbördig med Peter den Store, så finns det också ett budskap riktat till Sverige. Ryssland ”tar tillbaka” territorium. Det är alltså det som pågår i Ukraina, aktivt sedan 2014 och med ett blodigt angreppskrig sedan februari i år.

Kan man tänka sig att Putin-maffian redan har framtida planer klara? Vad av Skandinavien, Baltikum och andra nationer kan de röra sig om?

”Att ta tillbaka” tycks vara formeln. Då pågår det således inte ett krig.

Det grundfalska i Putins världsbild förtrollar imperiet. Man behöver inte vara extremist som Aleksandr Prochanov för att verka i det klimatet. Det räcker att man bekänner sig till det storryska rike som Putin kallar Novorossyia (Nya Ryssland)

 

 

2 kommentarer:

elina sa...

FN kallar det ""dispyt", skriftligen med svart på vitt. Så det pågår inget krig.

Anonym sa...

Man måste nog vara helt hjärntvättad med Putins propagandalögner om man inte inser att det pågår ett krig i Ukraina. Tusentals döda civila, våldtäkter och andra övergrepp av ryska soldater är väl talande nog? Allt med en Putins goda minne. En totalitär ledare med klara fascistiska drag. Beklämmande nog har han stöd av delar av vänstern. Delar av FN också tydligen. John S.