onsdag 15 juni 2022

Anteckningar inför det kommande valet

Foto: Astrid Nydahl
 

Man kan undra över mycket. Höstens kommande val ser redan ut att vara avgjort (inte uppgjort, jag är ingen konspirationsteoretiker). Siffrorna pekar åt samma håll varje gång det undersöks. Slutsatsen: ingenting kommer att förändras i den svenska riksdagen, mer än att MP äntligen försvinner därifrån. 

 

Orsakerna är flera: Sverige har ansökt om att få ingå i NATO, Putinfascismens våldtäkt på Ukraina pågår för fullt. Det vi människor efterfrågar mest av allt är trygghet och beskydd. Svenska folket verkar ha bestämt sig för att S bäst tillvaratar intressena (med eventuell släpvagn där C och V sitter efter valet). Det kan man ha olika åsikter om, men som talesättet lyder: man vet vad man har, men inte vad man får.

Krossade illusioner är livsfarliga och den monumentala besvikelsen kan snabbt vändas i något mindre hälsosamt. Folkhemsillusionen är en sådan. Men oavsett NATO-anslutning kommer vinterns elpriser att vara skyhöga, matpriserna kommer att stiga mer radikalt liksom bensinpriserna. Slipper vi Putins ”återtagande” av mark kan vi däremot slippa också bomber och beskjutning. Ingen vet hur framtidsplanerna ser ut, men de flesta kan nog instämma i att de är dystra.


Allt luktar lögn och bedrägeri, så i det avseendet blir dock allt som tidigare.

 

1 kommentar:

elina sa...

Det är intressant och säger en del om Sverige när man tittar på vilka områden röstar vad. I min kommun finns 3 sk. utsatta områden och en till som borde räknas dit och de alla röstar rött, S+V och någon SD. Studenthusen har överskott av MP. Villaområden M. SD fick skjuts på ett område när äldreboenden omvandlades till flyktingboenden. Villapriserna sjönk.

Vi röstar med plånboken. Utöver vi som skiter i den politiska karusellen. Ideologierna är döda.