onsdag 22 juni 2022

Konspirations-teoretikerna i sommartid

Foto: Astrid Nydahl
 

Konspirationsteorierna frodas. Inte för att det är sommar, utan för att det finns människor som sprider dem.

Varför leva i tron att det mesta av vikt som sker i själva verket är ett resultat av politiskt och kulturellt mäktiga krafters konspirationer? Kanske för att det blir lättare - lättare? - att hantera de världsliga problemen.

Vi har sett dem under pandemi-åren. Vi har sett dem under Trump-åren. Vi har sett dem i varje sammanhang där ett segment av svenska folket i samförstånd med andra folk kunnat sluta sig till att läkemedelsindustrin, olika rika män (gärna "judar") och liberala västpolitiker befinner sig i ekonomiskt och politiskt krig mot oss alla.

När Putin beslutade om en rysk angrepps-invasion mot Ukraina och ett förödande krig som förstör landet och dess folk, kunde också det sorteras in som en konspiration. Bland de troende - som får hjälp av människor som Chomsky - heter det att USA är roten till kriget och att USA och den västliga  krigsindustrin tvingat Putin - tvingat? - att marschera in i Ukraina.

Det är tur att man kan stänga av flödet. Det är också en väldig tur att man har tillgång till seriös information. Ändå kunde man önska sig att människor skulle ägna tid, tanke och handling åt de gigantiska problem Sverige och resten av västerlandet har på gator och torg. Varken knivdåden, morden eller våldtäkterna är fiktiva eller delar av en konspiration, utan oftast resultaten av en medveten men heltokig gräns- och flyktingpolitik.


1 kommentar:

Anonym sa...

Jag kan bara hålla med dig. Precis som dig har jag också en politisk bakgrund i vänstern. Tyvärr kommer jag nog att bli ovän med några vänner pga att de otroligt nog köper Putins lögner och propaganda. Ibland vill jag gå i inre exil och fantisera om en värld som är mindre galen än vad den är. John S.