onsdag 24 augusti 2016

Claudio Magris: "Det är uppenbart att inte alla jordens lidande människor kan komma till Europa"

Dudley Castle, West Midlands. Foto: Astrid Nydahl
Idag vill jag tipsa er om bokaktuella Claudio Magris, som intervjuas i Svenskan. Man behöver inte dela alla hans åsikter för att finna hans slutsatser intressanta:
Historien är alltid närvarande i Claudio Magris verk. Han ser den som nutidens rottrådar. Uppväxten i en polyglott familj med italienska, tyska och slovenska som parallella språk, har gjort honom till en passionerad EU-anhängare och -debattör, inte minst i sina texter i Corriere della Sera.
Inför dagens krisläge med brexit och växande nynationalism uppmanar han till sans, balans och inte minst till pragmatism.
– Vår tids gigantiska problem är migrationen. Det är uppenbart att inte alla jordens lidande människor kan komma till Europa. Vi måste förstå att ett sjukhus med 100 platser kanske kan ta emot 150 patienter, men inte 1 000. Vi kan inte ge intryck av att vi öppnar famnen av ren godhet, det är naivt och stärker bara de högerpopulistiska rörelserna. Vår humanitet måste bygga på en realistisk grund, annars blir den till hyckleri.