torsdag 4 augusti 2016

Hélène Cixous om terroristen i Nice


Ljuset släpps igenom.  Foto: Astrid Nydahl
Jag började läsa en artikel av Hélène Cixous om den islamistiska massmördaren i Nice den 14 juli (någon översättare av texten angavs inte). Hélène Cixous är en författare som betytt mycket för mig och jag förväntar mig att hennes text ska skapa lite perspektiv. I början av artikeln läser jag:
”Det var en dröm och plötsligt tände det till i huvudet, den här gången skulle hjälten vara han själv, tveklöst, i morgon, i morgon, det är allt utom en dröm, det är han som ska bli hela världens huvudperson, det ska bli hans fest, i alla media ska hans porträtt föras in i Grymhetens galleri, han har sett det på internet, han kommer att finnas på kändislistan tillsammans med Stalin, Nordkoreanen med flera, men hans namn ska stå på den särskilda pelaren för martyrer, inrättad av de stora islamistiska ledarna, och det är medan han känner drifterna stiga genom hela kroppen som han snart har den 14 juli i sikte, de sista dagarna är det inte så lätt att hålla fast vid den mentala erektionen, det krävs en styvt upprätthållen vilja, han tar hjälp dels genom att deklamera smädelser över sina villebråd, de är löss, svin, kackerlackor, avföring, dels genom att upprepa Guds namn, Honom som alla dessa hjältemodiga ansträngningar, allt detta blod och dessa avskurna strupar, är tillägnade för att vara till behag; han har också svettningarna, rädslan, men han tycker att alla tecken verkar för honom, den klara himlen, den 14 juli, det är ett snilledrag, han är inte ensam.
 Gärna läser jag lite längre fram:
”Jag är rädd för Renhetsivrare, religioner, ideologier för vilka vi är flugor. Jag har svårt att föreställa mig lastbilsmannen, mördaren av åttiofyra flugor på två minuter i Guds namn. Jag har alltså svårt att föreställa mig Gud på la Promenade des Anglais.”
Och:
”Rättfärdig mördare? Aldrig. Mördare med krona av lik. Kapten i demonernas skara, Gud är Bossens namn. Ingen känner hans rätta namn. Och de stora superpatronerna (drakarna)? De är oräkneliga och maskerade och diskreta som i en skräckfilm, de är en sorts vetenskapsmän som experimenterar med Ondskan, världen är deras laboratorium. De är många men som en enda, likt Djävulen, och likt alla djävlar delegerar de jobbet till sina tusentals demoner, dessa osaliga som vi redan mött i Dantes ”Inferno”, människoslaktare som spetsar, bränner, sprättar upp och jagar genom alla städer, alla dessa ondskans män som flödar över på vår jord, de som älskar att värvas av sådana som är värre än dem för de drömmer om att bli valda av IS-djävulen. Under tiden reser sig IS-djävlarna kallsinnigt, ställer sig över Lagen.” 
Jag ber er alla, läs hennes text!5 kommentarer:

Cello Jr sa...

Är Trumps förslag om inreseförbud för människor från terrorismproducerande länder inte annat än sunt förnuft? Se på Europa där makthavarna tillåter massinflöden av människor från terrorns drivhus i Mellanöstern och Afrika. Och hur Angela Merkel trots förluster i människoliv vägrar
ändra sin asylpolitik. Hon gör ett val och i det valet väger tyskar och andra européers liv fjäderlätt.

Inre exil sa...

Om Trump vill jag inte säga ett enda gott ord. Han är en dåre och jag tror att han är livsfarlig. Med det menar jag inte att säga något gott om Clinton. Jag skiljer de två sakerna åt. Men Trump är sannerligen inget alternativ.

elina sa...

Jag läser just nu Armstrong " Med Gud på vår sida" och har precis passerat Korstågen. Så bekant, så aktuellt... Men det sorgliga är att människorna har inte kommit längre än så. Ingen förmåga att lära sig om världens historia. Ingen vilja heller. Islam har onekligen fastnat någonstans på vår medeltid. Och vi andra blundar, täpper till öronen och aktar oss för rasismen.

Utan att vara tokig pessimist kan jag påstå att det riskerar bli vårt öde och det blir inte vackert.

Jag sätter mig inte vid havet som du Thomas, jag går till ödemarken. I år en sträcka där det inte ens finns mobilkoppling. De är få nu mera i världen. Tystnaden och naturen och att bara gå i dagar sänker något av min oro. Oro för barnbarnen, inte för mig själv.

Och - använd DHL eller Schenker. De skickar paket inte parcel och billigare dessutom.

elina sa...

Trump är vi vanliga jävlar. Clinton är isolerad politikergrädde. Vad väljer man? Kanske det man är?
Fanns det verkligen inga andra?

Inre exil sa...

Elina, tack för båda dina kommentarer. Jag instämmer helt i den första. Men i den andra säger du att Trump "är vi vanliga jävlar". Det är han verkligen inte alls. Långt innan han satsade på att bli president visste vi vilken cynisk, förljugen maktmänniska han är. En uppkomling av värsta slag, full av lögn, och när jag läst vad hans avhoppade rådgivare berättar om militära frågor blir jag livrädd. Men blanda inte in Clinton. Det är en annan diskussion. Trump kan vi avhandla separat. Det finns inte och har aldrig i efterkrigstid funnits en amerikansk president värd en röst. Enda sättet att rösta är blankt eller att avstå helt. Varför ens ge lillfingret åt dårar som vill ha hela makten och därtill kärnvapnen? Och din fråga har ett enda svar: nej, det fanns verkligen inga andra. "Vi vanliga jävlar" får inte för en sekund låta oss bländas av bedragare. Inte ens nu.