torsdag 25 augusti 2016

Vurma för Huntington?

Foto: Astrid Nydahl
18 grader redan tidigt, vi får avsluta med en riktig bonussommarvecka som kulminerar med nästan 30 grader på fredag.  Sol som spelar mellan bladen. Ångestriden sen natt gör tidig uppstigning nödvändig. Yoghurt med äpple.

En vän skriver att jag "vurmar för Huntington". Och ändå har jag inte en enda gång de senaste femton åren "vurmat" för någonting. Jag har läst Huntington och funnit att hans beskrivning av motsättningarna på det globala planet ofta är både fyndiga och drabbande. Men "vurmat för"!!? När jag rekommenderar läsning är det för att jag finner den angelägen och inte för att jag "vurmat" för den.

Denna sista sommarvecka har jag börjat läsa Nathan Shachars kommande nya bok, Sin egen värsta fiende. Essäer om spanska inbördeskriget. Som alltid när man öppnar en av hans böcker sugs man in i berättelsen. Den inledande texten om hur inbördeskrigets fasor och angiveriet långt in i modern tid fått hela samhällen att tystna. Det påminner mig, om än i en annan variant om den obehagliga tystnadskultur vårt eget land har levt i ganska länge nu. Vi riskerar varken tortyr eller ett dödsskott för att vi talar och skriver, men stämplarna som skickas kan tysta en människa för resten av hennes liv.


Det kanske räcker att ”vurma för Huntington” eller någon annan som redan fått stämpeln?


2 kommentarer:

mats c sa...

"Clash of Civilizations" kan f.ö. läsas på många sätt.

Waldemar Ingdahl ger på denna bloggpost bakgrunden till dess uppkomst som en debattartikel mot tes av Francis Fukuyama, pekar på en del mindre brister och ser den som en produkt av 90-talet under rubriken "Samuel P. Huntington, ett farväl till cyberpunk".

http://waldemaringdahl.blogspot.se/2016/07/samuel-p-huntington-ett-farval-till.html

Cello Jr sa...

Din vurmande vän har uppenbarligen en negativ inställning till Huntington. De som har det brukar använda dylika ord. "Hen" vill förmodligen kritiserar din islamkritik.

De intressantaste med Clash of-boken är de fem civilisationer han pekar ut. Och att i Frankrike redan för tjugo år sen, arabiska män var den mest impopulära invandrargruppen.

En senare Huntington-bok jag har och ofta återkommer till i tankarna är identitetsboken "Who are we?" från 2003. Klargör skillnaderna mellan forna tiders migration och nutida. Förr var migration ett evigt farväl till hemlandet. Billiga flygresor i kombination med dubbla medborgarskap har medfört att man inte behöver anta det nya landets nationella identitet och man klarar sig bra på spanska i Los Angeles och Miami. Resultat enklavisering och söndring samt identitetspolitik.

Ett kapitel i boken avhandlar framväxten av en ny sofistikerad vit nationalism (olyckligt ord) som medger medlemskap av icke-vita. Ljusår från KKK och Know Nothing. Även Dansk Folkeparti och Front National diskuteras.