Foto: Astrid Nydahl |
Totalitarismen har avskaffat den fria tanken i en, under tidigare epoker, aldrig tidigare skådad utsträckning. Och det är viktigt att inse att dess kontroll av tanken inte enbart är negativ, utan också positiv. Den inte bara förbjuder dig att uttrycka - till och med att tänka - vissa tankar, men den dikterar också vad du ska tänka, den skapar en ideologi åt dig, den försöker styra ditt känsloliv lika väl som att sätta upp en kod för hur man ska uppträda. (Ur George Orwell, Litteratur och totalitarism, radioutsändning 21 maj 1941, i essäsamlingen Som jag behagar, översättning av Peter Handberg)
Jag försöker läsa
trots de mycket mörka moln som hänger över mig. Letar hos varje mäklare och
uthyrningsfirma. Men än så länge har jag det invandas rum och tak, jag kan
stundtals sätta mig i biblioteket och slå upp någon av de nya böckerna. Orwells
essäer är frisk luft i de unknaste och mest instängda miljöer. När han skriver
om totalitarismen känner man genast igen det egna landet. Vi blir dagligen
överösta med de rätta åsikterna, ideologierna och förhållningssätten. Vi
föreskrivs en ordning vi inte vill ha. Orwell blickade ut över den värld som
skulle gå under några år senare. I min generation föddes vi in i något som
tedde sig självklart, men som också det skulle gå under. Totalitarismen är sig
lik oavsett vilken ideologi den växer fram ur. Per Wästberg skrev i gårdagens
Svenska Dagbladet:
En egyptisk predikant, avvisad från Frankrike, förutspådde: ”Tack vare era demokratiska lagar kommer vi att kolonisera er.” Enligt författaren Boualem Sansal, bosatt i Algier och prisbelönad för sin roman ”2084”, är islamismen ett politiskt och religiöst projekt för att lägga under sig jorden. Bland dess anhängare finns en elit och effektiva lydiga kadrer, organiserade i otaliga grupper och föreningar som samordnar, rekryterar och sprider budskap och hot. De har en flygel som dödar, våldtar och plundrar samt medbrottslingar i alla miljöer, nyttiga idioter eller strateger.
Vi måste som kollektiv och samhälle se detta, våga beskriva det, våga gå emot och därmed förhindra totalitarismen att få oss i sitt våld. Hos gamla mästare som Orwell kan vi finna ord för det vi erfar. Här och nu har alltid en historia, och av den kan vi lära.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar