måndag 1 augusti 2016

Augusti, första dagen. Om tilltänkta mega-asylboenden, behovet av frid och ro, samt minnet av en passionerad litteraturman

Foto: Astrid Nydahl
Här landade en gång i tiden militärflyg. Därför finns det nu ett gammalt Drakenplan som mest liknar ett monument över en tid då Sverige ansågs värt att försvara militärt. Nu är Rinkabyfältet mest av allt betesmark för en mycket stor besättning kor. 

Under den kaotiska hösten 2015 var det något snille som tyckte att fältet skulle bli ett gigantiskt asylboende. Försvarsmakten sade nej.  Rinkaby har runt 800 bofasta. Fältet skulle hysa 10.000 asylsökanden. 

Liknande stolliga idéer framförs på fullt allvar när det gäller lilla Ivö som bara har 137 bofasta. 

Affärsmännen, Svenska semesterhem, som köpt campingen på ön vill ha 2.000 asylsökande boende där! Kommunen säger förstås nej. Sossarna, som är i opposition, har till och med skickat ärendet till sina partikamrater i regeringen för rådgivning. Det är ingen avancerad gissning att detta gigantiska boende aldrig förverkligas. 

Öns vatten och avlopp är anpassat för några hundra personer. Och någon moské lär det aldrig byggas. Ivö kyrka, byggd på 1200-talet, bör under alla omständigheter skyddas mot attentat sådana vi sett denna sommar. Frågan är bara vem som ska sköta det.


Foto: Astrid Nydahl

Vad som göms runt en liten vägkrök uppenbarade sig. Vi är mycket konservativa i valet av platser för frid och ro, men en bit ifrån den vanliga viken vid Landön låg detta vackra, vilsamma ställe. Varför är det så viktigt att söka upp sådana platser? Till skillnad från den konsumistiskt omvända massan betraktar jag inte gallerior och shoppingrundor som någonting annat än psykologisk krigföring och indoktrinering. En människa som fångats av konsumismen slutar tänka. Hon behöver inga tankar alls. Hon behöver en impuls som  får henne att ta en vara. När den impulsen väl gjort sitt kommer nästa som får henne att ta ut kontokortet och inhandla varan.

Det som utmärker köptemplen idag är dels den konsumistiska massan, men också, märk väl, de allt större skarorna av unga muslimska män. De hänger där, de går i grupper till synes planlöst, ivrigt engagerade i sina mobiler, det enda de har gemensamt med resten av köptemplens massor.

Om man tar till höger från motorvägen hamnar man i dessa dystopier. Tar man av åt andra hållet och följer den gamla kostigen ut mot havet hamnar man på platser där frid och ro råder. Där man kan läsa om man vill. Men helst av allt bara glor jag, ut mot horisonten. Den enda impuls jag får där är att höja kaffekoppen mot munnen och sedan dricka.


***

Eftersom Mats Gellerfelt gått bort vill jag rekommendera Kaj Schuelers minnesord i Svenskan:
Mats Gellerfelt var en person med starka passioner och ett stort hjärta. Det rymde både sympatier och antipatier och han hade tidigt en unik förmåga att i skrift ge uttryckt för detta. Han använde orden för att nagla fast vad han, med ungdomlig säkerhet, tyckte var rätt och fel. I början av sin karriär som kritiker i Svenska Dagbladet var han inte mycket för att jabba utan slog gärna till med högern direkt.

Hans kärlek till litteraturen – vi kanske ska säga den goda litteraturen – var så stor att han satte sin egen karriär på spel när han agerade litterär domare. Han hade sin förankring i den mästerliga modernistiska litteraturen: Faulkner, Joyce, Ekelöf, Hemingway, Eliot och you name it. Han var orädd – det inte var givet att en person som dömde ut såväl den svenska litteraturen som kritiken skulle få fortsätta verka. Detta var sent 70-tal, tidigt 80-tal – en tid då ord var något man inte slängde ur sig lätt.

Sådana passioner ter sig allt mindre sannolika idag. Därför vårdar vi de få som finns, också i minnet av en avliden man. 

3 kommentarer:

Lars-Erik Eriksson sa...

Gellerfelt var rolig på samma sätt som Juholt, somt med avsikt alltså.
MG hotade Per Svensson med stryk och retroaktivt kan man väl hävda att det låg någonting i det med tanke på PS behandling av Ingrid Carlqvist.
PS blev inte alls förbannad tillbaka efter MG's hot men däremot upprörd ity hur skulle han nu kunna recensera Gellerfelts bäcker framgent(!) Anemiskt någon?
Minns också en radiosänd diskussion mellan MG och PO Enqvist där SvD journalisten tappade tron på POE som medlem av Svenska Akademien eftersom han inte kände till någon obskyr latinamerikansk författare.
Vin och vatten således.

Cello Jr sa...

Mats Gellerfelt i Finanstidningen den 29/9 -99:
"Jag tror inte att rasism och främlingsfientlighet är avgörande samhällsproblem i Sverige idag. Hur många svenskar är övertygade om att vissa etniska grupper är biologiskt underlägsna? Hur många är främlingsfientliga i sitt umgänge med invandrare? Inte så många som de snälla, välmenande och politiskt korrekta mer än antyder i medierna, skulle jag tro.

Nej, det stora problemet när det gäller medborgarna och invandringen är snarare att problemen inte diskuteras, eller ens får diskuteras."

Detta kan, menar Gellerfelt, öppna för verklig främlingsfientlighet. Han anser vidare att "snällisterna" lagt locket på:

"När Per Unckel hävdade att många invandrar eller flyr till Sverige av ekonomiska skäl blev det ett ramaskri och även han hänfördes till rasistavdelningen. Vanligt folk undrar naturligtvis vad det var för fel på det påståendet. Det är väl knappast för det ljuvliga klimatets skull som man beger sig hit?"

"Högljudda skolklasser och gråtande reportrar kan med ens se till att ... människor som faktiskt inte har rätt att vara här får stanna. Visst kan jag ömma för en enskilda människan, men om vi inte har ett regelverk oanfrätt av tillfälliga opinioner, vilket blir slutresultatet då?"

Gellerfelt undrar så om inte "stora invandrargrupper" själva är "en del av problemet":

"De snälla kan ha hur många integrationsprojekt som helst - om de som ska integreras inte vill bli integrerade, så går det helt enkelt inte. I miljonprogrammets förorter pratar särskilt ungdomar om 'svennejävlar'. För dem existerar inte den livsviktiga medborgarmodellen, av det slag som varit och säkert också är ett ideal i USA: lagen, språket, konstitutionen.

Vi har fått en hastigt växande, etniskt dominerad brottslighet... Och medborgaren frågar: varför får de stanna? Invandrarbrottslingar blir allt mer förslagna; man avsäger sig sitt medborgarskap och kan då inte utvisas ur Sverige. Alltså: den som ska invandra till Sverige bör skolas i medborgaranda och inte minst i det svenska språket. Rinkebysvenskan är en katastrof. Det är hög tid att den vanlige medborgaren, oavsett ursprung (ty det finns många, många integrerade invandrare som är lika oroliga som jag) får vederhäftig information i stället för snyftreportage. Därför föreslår jag tills vidare ett moratorium vad gäller invandringen."

http://www.bgf.nu/nyrasism/ff/gfelt.html

Lars-Erik Eriksson sa...

Absolut Cello Jr att MG hade sina ljusa stunder men också var en paradox.
Killen som skrev för SvD - på den tiden blaskan var konservativ, trots apanaget - hävdade att eftersom vi svenskar lever i brännvinsbältet så får vi acceptera systembolaget.
Då har man ju inte förstått någonting av vad som är problemet i gamla svedala.
Systemebolaget är socialisternas galjonsfigur och alla partier som inte har på programmet att sänka den skutan i oceanens djup är per definition socialister om så av gammal vana.