Vi är upplysta sägs det. Våra kunskaper är så stora att vi, enskilt och i föreningar, tillrättavisar läkarna och nobelkommittérna. Vi tror oss veta allt. Vi tror rentav att vi "kan engelska". Har någon mänsklig epok varit mer fylld av förmätenhet och illa motiverat högmod? Jag vet inte. Montaigne skrev:
"Vilken nytta kan vi anta att Varro och Aristoteles fick av sitt stora vetande? Slapp de sådana olyckor som drabbar en bärare? Gav logiken dem någon lindring för gikten? Kände de mindre av vätskan i lederna därför att de visste hur den hade kommit dit?" (Montaigne: Essayer, bok två, kapitel 12, i översättning av Jan Stolpe).
Frågorna kunde vi föra direkt in i vår tid. Jag såg en dokumentär från ett av Londons stora sjukhus. Till akutavdelningen hade kommit en kvinna - i sällskap med dotter och två barnbarn - övertygad om att hon var döende. Minst en hjärntumör måste det vara! I intervjun sade hon att hon varje vecka gick till doktorn minst två gånger och att hon aldrig reste till platser där det inte var nära till sjukvård. Efter CT-undersökning (och en rad prover) visade det sig - förstås - att hon var helt (fysiskt) frisk, men att hon levde med så stora sociala problem att hennes psyke förvandlade vardagen till ett helvete. Hon är sannerligen inte ensam. Det vet jag av egen erfarenhet.
"Inbilskheten är vår medfödda, ursprungliga sjukdom. Den mest sårbara och bräckliga av alla skapade varelser är människan; hon är samtidigt den mest högmodiga (...) i fantasin placerar hon sig ovanför månens sfär och med himlen under sina fötter."
Kunskap är inte alltid till nytta. Det är uppenbart. Men om vi nu ska fortsätta med vårt högmod skulle det förstås kräva en helt ny social väg, bort från Mammons och Läkemedelsgudarnas makt över våra liv. Bort från det en bekant kallar "neuros"-iserandet av allt vi genomlever. Bort från föreställningen att man måste vara smärtfri, lycklig och helt varje minut. Jag "känner av vätskan i lederna." Jag vet hur den kom dit och försöker göra något åt saken. Skulle det misslyckas får jag i ännu högre grad ägna mig åt Montaigne och de andra som i sina böcker skänker mig en mening.
"Har man funnit att vällust och hälsa smakar bättre om man kan sin astronomi och grammatik - blir kuken på den olärde mannen mindre styv? (Horatius) - eller att skam och fattigdom då blir lättare att bära?"
4 kommentarer:
Har haft hemtjänst hela hösten fram till jul + rullator.
Skulle åka buss till Vreta Kloster; tryckte på stoppknappen; nähä chauffören ("Bagdad-Bill"), glömde stanna;. Jag gapa i "Jag skulle gå av!"
Ingen reaktion. Jag tar några steg framåt; då trllar polletten ner han tvärnitar; jag kastas framåt o bryter högra handleden på två ställen.
Innan månaden var slut hade jag brutit lårbenshalsen i en annan incident.
Senaste nytt; fick diagnos beninfarkt förra veckan.
Min lisa har varit ett collage av Endre Nemes som dök upp förra veckan "Bön i Råttkyrkan".
Tack för att du berättar Mats. Jag tror att det nya riket är fullt av berättelser lika upprörande som din. Jag får tygla mig för att inte släppa ut hela den vrede jag känner inför det du råkat ut för.
Och vad den kommunala hemtjänsten anbelangar kan jag ju inte säga att jag blev speciellt chockad; mina föräldrar hade dylik åtskilliga år...
Man debiterade mig en räkning på 3700 kr/mån "Men maten ingår ju", ja men det blir en dyr lunch. I övrigt gjordes istort sett inget. Jag blev till slut tvungen att anlita en privat städfirma.
Men då skulle ni sett hur det såg ut när hemtjänsten var "färdiga" hos mina föräldrar; som en svinstia!
Sen började inbrotten (efter att min mamma flyttat till boende, pappa död).
"Vi har bittra erfarenheter av hemtjänst på det här stället" sade polismannen i samband m polisanmälan; jag åkte på en chock; hade ingen tanke på ngt sådant.
Man överbevisade mig direkt; inbrotten hade gjorts via halldörren man hade nyckel, enbart hemtjänsten har haft nyckel (genom tiderna).
Jag säger; passa er! Släpp inte in lössen; då är det bättre att komma iväg till ett boende faktiskt.
Vh(!)
(Hemtjänst=Multikultiinaction)
Apropå Montaigne; Jag har nu upptäckt i min hylla Jean Starobinskis Montaigne i rörelse (82). Hur många år har detta mästerverk stått närmast orörd i hyllan?
Skandal.
Ett bokreafynd:Gravurnor av den engelske 1600-tals författaren Thomas Browne.
Han kan sin Montaigne men har skapat ngt helt unikt med sina förgängelsemedtationer. Övers Arne Mellberg. Atlantis
Skicka en kommentar