lördag 2 mars 2013

Nya radikala hot mot Lars Vilks

Innebär inte de senaste hoten och dödslistan från al Qaida en radikalt försämrad situation för Lars Vilks och de andra som finns utpekade på listan? Jo. Vad sker för att hjälpa honom? Vilks har förvisso erfarit Jihad Jane, självantända ungdomar från Landskrona och konstintresserade, knivbärande al Shabab-män i Göteborg.  Men att finnas med på en dödslista från al Qaida måste rimligen vara ett pinnhål högre på den islamistiska rörelsens evighetsmaskin.

Foto: T Nydahl.
Vi vet vad al Qaida är och inte är. Det som hänt i New York, Washington, Madrid, London och en oändligt massa platser i Afrika, Asien och jag vet inte var, är det al Qaida vi lärt oss känna igen som en mordmaskin. Men vi vet också – eller vi tror oss veta – att det inte handlar om en globalt samordnad struktur med ett enda övre skikt som ge order och direktiv. Al Qaida är med all sannolikhet en löst sammanhållen krets av likasinnade Jihad-krigare, som är redo att ingripa i vilken världsdel de önskar. Det innebär att Europa förstås inte går fritt. Och enskilda européer går förstås inte heller fria, särskilt inte om de riktat kritik mot islam, eller har uppfattats och tolkats som islamkritiker. Det är läxan vi måste lära oss, igen och igen och igen. Lars Vilks har skydd. De har de övriga personerna på dödslistan också. Lars Hedegaard finns inte med på listan, men han har utsatts för mordförsök och har också detta personskydd.

Inför den islamistiska terrorismen har vi två val: gömma oss och odla en trädgård eller att se fakta i ögonen och göra det lilla vi kan. Ja, det är inte mycket vi kan. Men vi kan försöka att tala, skriva och tänka i detta ämne. Varje ord, rad eller tanke innebär något litet. Litet betyder inte obetydligt. Vi talar, vi skriver, vi tänker. Vad kan al Qaida sätta emot det? Jag vet inte, men jag gissar att det enda de kan erbjuda är våld och mer våld. Hot, hat och våld är en brygd vi måste vänja oss vid. Dagligen. Men de människor som utsätts särskilt mycket måste få vårt stöd. Lars Vilks är en sådan människa.

Så här kommenterar Vilks:
"En annan intressant nyhet är det senaste numret av Inspire Magazine. Två av de tre redaktörerna har man lyckats ta kål på men den tredje har fått ett nytt nummer. Här finns inspiration för den långtgående islamisten. I numret kör man som vanligt med aktuell dödslista och jag ser att intresset för min person inte har försvunnit. Faktiskt har en vacker placering i händelsernas centrum."
Och så här DN:
"Terrornätverket al-Qaida listar nu elva personer som legitima mål för mord. En av dem den svenska konstnären Lars Vilks. Listan publiceras i en engelskspråkig tidskrift på terrornätverkets sajt. Tidskriften startades den 1 juli 2010 och har sedan dess publicerat "goda råd" om hur läsaren kan utföra olika typer av terrordåd som att bygga bomber hemma i köket eller, som nu, hur man arrangerar trafikolyckor genom att hälla olja på vägbanan eller spränger en parkerad bil i luften. Tidskriften heter "Inspire Magazine", Tidskriften Inspirera."
1 kommentar:

Staf sa...

ehhhmm Inspire är nog en cia publikation, snarare än en "alqaida". De är svåra att skilja åt.