söndag 24 mars 2013

Helgmödor om grekiska gryningar/skymningar

 I helgen har jag skrivit en större artikel om den grekiska nynazistiska organisationen Gyllene gryning. Det har jag gjort på uppdrag av den nya tidningen Dispatch International. Jag tog på mig detta jobb just för att jag menar att det är så oerhört viktigt att granska och kritiskt skriva om dessa nya extrema rörelser. Ett av argumenten för mig är att visa på de viktiga skillnader som finns mellan olika nationalistiska rörelser. Som alla läsare av min blogg och mina böcker vet så är jag inte nationalist. Rakt tvärtom. Men jag blir irriterad när man blandar samman Dansk Folkeparti med ungerska Jobbik, eller SD med Gyllene gryning. Om man gör det visar man att man egentligen inte förstått hur olika dessa partier och rörelser är. Där några av dem har sina rötter i nationalsocialismen och fascismen och andra har sina rötter i en eller annan politisk missnöjesrörelse finns det en grundläggande skiljelinje.

Min granskning av Gyllene gryning kommer förstås så småningom också att publiceras här i bloggen. Jag inbillar mig att mer än en läsare kommer att förvånas över det jag funnit. Själv trodde jag inte att en renodlat nazistisk rörelse - med en stor mängd sociala och kulturella sidoaktiviteter - skulle vara möjlig i dagens Europa. Men så blev det. Och den växer. Från 2012 års valresultat på 7% av väljarnas röster befinner man sig nu mellan 12 och 14%. Det bådar inte gott och det finns all anledning att diskutera vad det handlar om. Det tänker jag göra, både nu och framöver.

Översta bilden är Gyllene grynings partisymbol, som sägs vara en meander, symbolen för evig rörelse, hämtad ur den grekiska mytologin. Strax bakom den syns det keltiska korset som dessvärre blivit en symbol för internationell extremism. David Dukes amerikanska nazirörelse använder den i kombination med texten "White Power". Den nedre bilden visar en symbol som finns avbildad i partiets sociala program. Den får i alla fall mig att tänka på bilder man sett ur den italienska fascismens historia, där de manliga, starka armarna möts över ett vapen.
2 kommentarer:

JH sa...

Den övre symbolen påminner starkt om vissa som används av syndikalistiska grupperingar, också där i färgkombinationen svart/rött.
Kugghjulet i den undre symbolen kommer från Hitlertyska Deutsche Arbeitsfront, svärdet från Mussolinis Italien.

Inre exil sa...

JH, tack för hjälpen.