måndag 31 december 2012

Tack för 2012!!!

Foto i Lissabon: Lennart R.
Vem ska man först och främst tacka? Jag tycker att man ska tacka den minoritet som bär vår kultur, som vårdar vårt språk, som inte betraktar sin nationalitet och sin identitet som en belastning eller ett brott. Var hittar jag dessa människor? Några få har jag runt mig i en konkret verklighet. Mellan mig och dessa kulturbärare finns det öppna kanaler, vi skriver till varandra eller vi samtalar med varandra.

I det skrivna ordets tjänst vill jag framför allt tacka de bloggare som varje dag, året runt, betyder mycket för mig. Bernur står i en klass för sig. Hans beläsenhet, hunger och nyfikenhet sporrar mig dagligen. Det gör också Bodil Zalesky och när hon tar bloggpauser saknar jag henne. Jag läser förstås Karin Stensdotter för hennes parisiska reflektioner kring svenskt språk och kultur. Einars Rapsodi och Olas Vikboblogg fyller min längtan efter det djupa allvar som så få människor idag tycks förmögna att uppbåda. Det gör för övrigt också Lars Vilks på sin hemsida.

Jag läser dagligen också norska sidor som Human Rights Service och danska sidor som Sappho och Snaphanen, och det gör jag för att hålla mig informerad om den politiska och kulturella avvecklingen av Europa. Nästan dagligen hittar jag där trådar som jag själv kan spinna vidare på. Det gör jag också hos unga, högt bildade bloggare som Oskorei (utan att för den sakens skull alltid vara politiskt överens med honom - vilket också gäller för Mohamed Omars Nya Il Convito). Jag högaktar människor som går sin egen väg, som söker utan att på förhand veta vad de kommer att finna. För mer sporadisk läsning går jag med glädje till Bengt i Wien, Anna i Porto, Anna Brodows konstblogg, Gabrielle Björnstrands texter, Gunnar Strandbergs poesi och litteraturfunderingar och Helena i Frankrike. Jag läser förstås också bloggare som är av annat slag, både de som finns i min familj och de som finns i en krets av nätvänner.

För rättvisans skull vill jag också säga att jag är tacksam för ett antal utländska tidningar som på nätet ger mig information. De finns i Israel, Storbritannien, Danmark, Norge, USA och några andra länder. I dessa tidningar söker jag inte kulturmaterial utan information om politiska skeenden.

Jag tackar er alla för att ni skriver i frihet, av nyfikenhet och bildningslust, och jag tackar er för allt ni givit och ger från era specifika hörn av världen och språket. Och jag tackar mina läsare i Danmark, Norge och Finland, liksom alla som på avlägsna platser i världen läser min blogg (jag vet bara i undantagsfall vem ni är, men ni är alltid lika välkomna).

Ja, jag önskar förstås er och alla mina många läsare (x) ett riktigt gott 2013 (med reservation för att optimism knappast är befogad) - och hoppas på mycket av den läsning som inte tuktats eller tuggats sönder i de allt mer patetiska (desperata är ett annat ord för deras uppenbart förestående dödskramp) svenska tidningshusen. Den som söker seriös kultur hittar den inte längre på de "kultursidor" som för länge sedan skulle ha bytt namn till "Nöje & Fritid". Möjligen finner man den i udda tryckta publikationer och på nätet, det så förtalade och underskattade. I full frihet, än så länge.

Tack för 2012. Välkomna 2013!

x(1-31 december 13.622 unika besök/sidvisningar och totalt under månaden t.om. klockan 12:44 idag, 17.359. Den 2 december sprängdes 1.000-vallen för första gången på en enda dag. Detta är förstås inget att tala om jämfört med många av de stora, inflytelserika bloggarna, men ur mitt begränsade perspektiv har jag nu nått så många läsare att det motiverar mig att anstränga mig ytterligare i framtiden.)


16 kommentarer:

Kenneth Karlsson sa...

Fina bloggtips. Jag tackar DIG Thomas.

Leonardo sa...

Tack själv Thomas!

Bernur sa...

Tack Thomas. Jag säger: dito!

Bodil Z sa...

Tack Thomas! Jag önskar dig ett gott år.

Ola K sa...

Tack detsamma! Gott nytt 2013 - drakens år om zodiaken visar rätt. (Och "Kina" lär ju ska vara på frammarsch, såvitt man nu törs tro den samlade omvärldsanalytiska expertisen...)

Bengt O. sa...

Mutatis mutandis uttrycker du (fast givetvis oändligt mycket bättre) en hel del av vad jag själv känner. Jag tackar för dina sporadiska besök och skall försöka bli mer produktiv nästa år. Ett riktigt gott nytt år önskar jag dig och dina nära och kära.

markus sa...

Väl talat Thomas. Gott Nytt År!

Einar J sa...

Tack också från mig! Ett Gott Nytt År 2013 önskar jag dig!

Michel Ekman sa...

Tack Thomas, och Gott Nytt År!

Klinkmann sa...

Tack Thomas för en högst läsvärd blogg som stundtals får mig att resa invändningar men samtidigt ger impulser att arbeta vidare, fortsätta jobba med det egna tänkandet, ett sisyfosjobb om något.
Gott Nytt År!

Sven-Erik Klinkmann

Anna Brodow Inzaina sa...

Tack, Thomas. Gott nytt år!

Fransyskan H sa...

Tack ocksâ frân mitt hörn, Thomas. Ett riktigt gott nytt âr!
/Helena

Inre exil sa...

Tack till er alla - nu tar vi nya tag, trots att året är ungt och nytt!

Anna sa...

Tack, Thomas, för dina texter, både här och i dina böcker. Jag går in på din blogg och vilar och låter mig inspireras. Inte för att den är fylld av optimism eller ro, utan för att den ger mig distans till allt det som skaver i tiden. Min ilska dämpas och jag inser att man kan säga viktiga saker utan aggression och utan att vara i affekt.
Ett gott nytt 2013 önskar jag dig och alla dina bloggläsare!

Gabrielle Björnstrand sa...

Hej Thomas, hej och hå, även detta år ska gå!

Generöst av dig att skriva in så många av oss bland dina intressen.

Må väl!

Inre exil sa...

Anna och Gabrielle, tack till er också!