söndag 23 december 2012

Aftonbladets version av jul

Foto: AN
"Kära medborgare, hemma och utomlands! Julen står inför dörren. Den är en stor högtid som ger oss möjlighet att återigen hylla rasistiska Kalle Anka-klipp och skicka KD:s julkort med en ledsen ängel till våra Facebookvänner."

Så låter det i Aftonbladet.Det budskap man levererar är bedrövligt i sig. I lika hög grad bedrövligt är att damen inte behärskar svenska. Julen står aldrig "inför dörren" som bekant. Det står för dörren.

Att det är samma land jag lever i, ja det begriper jag inte. Jag har i sextio år trott att jag är svensk. Nu förstår jag - mer och mer - att jag är en utomsvensking, alldeles lik en utomjording. Vill man alls hänga ihop med det förflutna, och dessutom vara så fräck att man kallar det för tradition, ja då har man inget med vårt lands mediala offentlighet att göra. Det får bli årets sista och mycket övertygande slutsats. Tack för 2012, kära AB, Expressen, DN, Svenskan, GP och Sydsvenskan, det blir säkert mycket värre 2013. Men förberedda är vi, alla vi missanpassade extremister.

Och på tal om Aftonbladet tycker jag gott att man kan läsa Lars Vilks text i ärendet med Linderborgs hot.

15 kommentarer:

einar a sa...

det är samma tjej som satt i babel för något år sedan och sade att man läser böcker för att verka märkvärdig och att det är bättre att se på teve -

god jul thomas

annannan sa...

Men jösses.

Länken jag skickade dig häromdagen, till Lindsay Johns föredrag, är verkligen en motvikt till det här (krönikan och det Einar A hänvisar till). Han skulle kunna vara en motsvarighet, men står för något helt annat.

God Jul!

Inre exil sa...

Einar och Anna, nog kan man tänka att det är lättare att driva en analfabet framför sig, än en människa som håller bildningen högt. Å andra sidan tänker jag att tradition och tillhörighet knappast kräver några intellektuella djupsinnigheter, utan bara en oförställd glädje över det som man identifierar sig med.

JohannaV sa...

Natalia Kazmierska är känd för att vara en obildad dumbom. Damen kan inte öppna munnen utan att grodorna hoppar och jag kan inte hålla reda på dem alla.

Bara ett exempel:
Utöver att det är onödigt att läsa böcker ska man också stanna hemma (framför TV:n, antar jag) om man är överviktig - eftersom man är för ful för att vistas utomhus bland vackert folk (sådana som Kazmierska).

Nej, inte ska man läsa Aftonblaskan så här dan före dan - då sätter man ju bara skinksmörgåsen i halsen, och vad ska det vara bra för?

God Jul!

JohannaV sa...

Oj, jag glömde detta!


"Å andra sidan tänker jag att tradition och tillhörighet knappast kräver några intellektuella djupsinnigheter, utan bara en oförställd glädje över det som man identifierar sig med."

Bättre kan det inte sägas. Tack Thomas!

Lasse O sa...

På sätt och vis förstår jag de som påstår sig hata allt till höger om socialdemokraterna och sedan twittrar om det. Inte så att det är acceptabelt men parallellen till grundskolan är så tydlig. När någon mobbades så hade man valet att stämma in i kören eller att hålla tyst och bli satt i karantän.
Numera gäller det att tänka på sin karriär och sitt anseende som god och fördomsfri.
Vilket sätt är då bättre än att smålummig sitta och twittra om lågutbildade människors dumhet och sedan inhösta ryggdunkningarna från allsköns antirasister i de kretsar man uteslutande umgås i?

mats c sa...

Som motvikt till Aftonbladet m.fl. vill jag hjärtligt rekommendera Sanna Rayman , f.n. mammaledig från SvD:s ledarraktion, som gör ett tillfälligt inhopp på sin egen blogg.

http://sannarayman.blogspot.se/2012/12/raljanser-och-allianser.html?m=1

Redan inledningen på bloggposten är väldigt lovande

En social röra

En sak i Katrine Kielos kolumn i dagens Aftonbladet håller jag verkligen med om:

"Tankefigurer om kulturella krig och politiskt korrekta eliter är farliga just för att de distraherar."

Inte nog med det. Jag skulle vilja hävda att det över huvud taget är beklagansvärt med dessa distraktioner eftersom det rimligen finns viktigare saker att prata om än pepparkaksgubbar, tjejstjärngossar, psalmsjungande och dylikt larv. Men den skrivande och debatterande eliten är inte helt oäven på måla upp sammansvärjningar, kulturella krig och tankefigurer den heller...

Lasse O sa...

mats, visst finns det viktigare saker att tala om än pepparkaksgubbar, tjejstjärngossar, psalmsjungande och dylikt "larv".
Det är inte det som är problemet. Problemet är att vissa rättänkande med sina pekpinnar försöker uppfostra mig att tycka att "larvet" är utan värde.
Man anser alltså att jag inte kan tänka själv och det gör mig väldigt irriterad. Jag är för gammal för att behöva acceptera att bli uppfostrad av unga bokstavstroende nymoralister.

God jul.

mats c sa...

Hej Lasse O och andra.


Jag kanske inte var tydlig att bl.a. utnyttja Bloggers begränsade formateringsmöjlighet att skilja på vad jag tycker och vad Sanna Rayman skriver i inledningen.

Det som Rayman senare mer tydligt kritiserar är just den uppfostrande, ofta raljanta, perspektivet som t.ex. här:

Nej, anledningen till att många reagerar på historier som den om Mio som ville vara pepparkaksgubbe är förmodligen inte att befolkningen styrs av högerextrema mediestrateger, utan att det faktiskt förekommer en del förändring i samhället som alla inte gillar. Att de inte gör det behöver heller inte betyda att de är illvilliga och bara behöver en rejäl bassning i närmaste kvällstidning för att komma på andra tankar.

Lasse O sa...

Mats, nu förstår jag dig bättre och jag hoppas att du i din tur förstår att det är den självutnämnda kulturelitens mästrande som gör att åtminstone jag sparkar bakut.
Jag är som sagt för gammal för att acceptera att förödmjukas på det sättet.

Anonym sa...

Annars abtar hag att den verkliga förödmjukelsen är att landets deklarerade liberaler lyckats trumfa igenom tanken att sund nationalism skulle vara nazism.
Man hävdar att nationalromantiker lyssnar till stöveltrampet från sina egna steg, fiskar i grumliga vatten och jag undrar hur länge herman får vara kvar på Aftonbladet.
HUBERT

Inre exil sa...

HUbert,jag var tvungen ta bort din kommentar också, eftersom den föregående hitlerpropagandan under inga omständigheter kunde vara kvar. Hoppas på din förståelse.

Anonym sa...

Thomas.
Ja utan den spyan skulle mitt svar se konstigt ut.=)
God Jul kämpe.
HUBERT

pa.rado.xa sa...

Thomas,
jag vill bara tacka så hjärtligt för dina texter som hjälper mig att glatt uthärda min dubbla ensamhet - jag är en s.k. invandrare som, paradoxalt nog, känner sig som utomsvensking.

Inre exil sa...

Tack ska du ha, jag tror mig förstå din känsla! Önskar dig ett gott 2013!