tisdag 4 december 2012

Lars Vilks recenserar Black Country

Lars Vilks. Foto: Snaphanen
Idag recenseras min nya bok av Lars Vilks:
"Hur skall det gå för Thomas Nydahl? I sin nyutkomna bok Black Country har han tagit bladet från munnen och skrivit en välbalanserad bok om vår tids mångkulturism och islamisering. Utgångspunkten är engelska West Midlands vars historiska utveckling han följer fram till vår tids segregering och problemfyllda områden. Han jämför de brittiska städerna med situationen i Sydsverige. Och han är, som många andra, outsägligt trött på en debatt som till stor del består av tillmälen: När han har samtalat med tre trotskister i Wolverhampton kommenterar han: ”En annan tydlig likhet med vårt eget land framkom när de tre männen betecknade allt de ville bekämpa som ’fascism’. Begreppet har, liksom här, fått den svepande icke-betydelse, som gör att verklig fascism blir allt svårare att skilja från sådant som är allmänt reaktionärt eller missnöjesyttringar som inte ens formulerats politiskt. Begreppen ’fascism’ och ’rasism’ har, från att ha varit värdeladdade beskrivningar av faktiska omständigheter, gradvis förtunnats för att slutligen bli vår tids variant av svordomar, den man kastar efter människor och företeelser man ogillar.” I denna, djupt pessimistiska bok, drar han sig inte för att ge sig på så känsliga saker som att fördöma vänsterns vänsterprassel: ”Idag går ’vänstern’ hand i hand med detta prästerskap från islams länder och miljöer”. Han försöker dessutom ge en mera nyanserad bild av Tommy Robinson och EDL. En häpnadsväckande djärvhet hos en författare som brukar mötas med respekt. Skall han för detta tilltag slaktas som ett lamm eller marginaliseras med tystnad?"

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lars Vilks, ett slags lackmustest för svenska kultur- och ledarjournalister.
Jan Guillou började recensera LV's tecknarförmåga och gjorde bort sig direkt.
Åsa Linderborg plockade fram Khomeinis all mögligare begrepp islamofob varpå hon avslöjade sig själv som nyttig idiot.
Hela surven av skrivare på SDS redaktion håller sig långt borta när de inte vågar sig på ett lidet ttuvnyp i någon bisats.
När LV drog til NY plockade man dock unisont fram motorsågen, samtliga svenska journalister!
När LV utsattes för mordbrand skrev man pliktskyldigast om bröderna från Landskrona men inga ABB-slutsatser där om hatets teologi inte.
HUBERT

Anonym sa...

Så sant, så sant!
Kaj Svensson