torsdag 20 december 2012

Finns det ingen gräns?

Jag läser idag en kuslig text av Åsa Linderborg i Aftonbladet. Jag är inte det minsta överens med henne om det politiska, kulturella och moraliska klimatet i Sverige. Men om jag väljer att debattera med henne gör jag det med blanka vapen. De människor som nu vräker sörja över henne och som också dödshotar henne tycks ha mycket lite vett i skallen. Det är just detta hat som förgiftar och förstör ett samhälle, alldeles oavsett var det kommer ifrån. Jag tycker att man ska läsa hennes artikel och fråga sig: vilken blir den yttersta konsekvensen av detta träsk? Jag har mina funderingar om det. Och jag kopplar det gärna till de senaste dagarnas pöbelupplopp i Göteborg. Också där tycks de "sexuella" hoten vara de dominerande, även om vi också kunnat se etniskt färgade inslag (som det där ordet för "hora" som sägs vara av persiskt ursprung, och det faktum att man försökte bränna en svensk flagga).

Uppdaterat: idag ger Snaphanen ett viktigt bidrag till förståelsen av vad det är som sker i Sverige, i anslutning till Linderborgs artikel.

9 kommentarer:

Steen sa...

Jeg læste den også, og jeg er helt enig. Det er en dybt deprimerende trusselskultur, der spreder sig.

Jeg er uenig med Linderborg om alt, men hun skal have lov at skrive det hun mener, uden at blive truet.

Er det et symtom på et stadig mere delt og konfliktfyldt samfund, for det er vel værre endn nogensinde?

Forleden var det undersøgelsen om trusler mod politikere i Sverige. Det er er dybt forstemmende, og spørgsmålet er, om der er andet at gøre ved det, end at insistere på at vise, at civilliseret uenighed stadig eksisterer?

*Steen

Inre exil sa...

Steen, jag tror att tiden med råge är kommen då vi på det principiella planet alltid måste värna yttrande- och tryckfriheten mot den pöbel som vill krossa den med våld - verbalt eller fysiskt. Det sista du skriver är jag därför helt överens om.

Lasse O sa...

Linderborg skriver förstås ur sitt perspektiv men undviker att nämna att näthatet inte är begränsat till nazister, fascister, högerextremister och rasister, vilka det förresten verkar krylla av i dagens Sverige.
Vänsteraktivister är minst lika duktiga på att hata och utöva våld och innan den svenska vänstern erkänner det så är det nästan omöjligt att föra en debatt med "blanka vapen".

Inre exil sa...

Lasse, det är mot denna "vänster" - jag kallade den nyligen för hönster - som den dagliga argumentationen sker. Det betraktar jag som en kamp med blanka vapen. Det nedskitade och förnedrande språk som används överallt i dessa sammanhang, inte minst på välkända nätsidor, betackar jag mig för. När jag läser det Linderborg citerar tänker jag att pöbeln alltid ser likadan, oavsett om den kallar sig vänster eller höger. Samma hönster, högljutt kacklande, i brist på argument.

Victor sa...

Thomas, du har själv länkat till Avpixlat här på din blogg (sedan de recenserat din bok), dvs. den sida i vars kommentarsfält hoten mot Linderborg bland annat förekommer. Ser du något problem i det?

Inre exil sa...

Victor, jag länkar till alla recensioner min bok får, från bloggar och nätsidor till papperstidningar. Något hat förekommer inte på min blogg. Vad andra skriver är deras problem. Så nej, jag ser ingen problem att visa något annat.

Anonym sa...

Genom att länka till till exempel Avpixlat legitimeras deras verksamhet och det som skrivs på Avpixlat.

Inre exil sa...

Genom att vara anonym i denna förnumstiga kommentar legitimerar du det näthat som de facto existerar - i Avpixlat och andra liknande sidor. Det är nämligen anonymiteten som gör det möjligt för människor att bete sig som svin. Skriv i eget namn så ska jag ta dig på allvar. Inte annars.

Inre exil sa...

Jag stänger nu denna bloggpost. Jag har tydligt och klart givit uttryck för min hållning till de vidrigheter som drabbat Åsa Linderborg på AB. Det innebär inte att jag orkar hålla på och kommentera andra saker. Slut. Stängt.