fredag 21 december 2012

Fälld till marken

Foto: Ulrika W, Billnäs i Finland
Igår kände jag hur artriten i höger knä förvärrats. Idag fälldes jag. Det hela gick snabbt och blev ett effektivt stopp för det mesta av fysisk aktivitet. Jag stod i duschen efter julstädningen när jag hörde telefonen ringa. Jag svepte en handduk om mig och rusade iväg. Kom inte längre än till matbordet där jag på intvålade fötter föll handlöst baklänges. Huvudet slog jag i skänken som tack och lov är klädd med en tjock polsk julduk, den tog det mesta av smällen. Men högerbenet lyckades jag få i en skruvad vinkel under mig. Jag försöker stappla fram med hjälp av en gammeldags käpp men det går inget vidare. Fälld till marken i juletid, det kunde nästan vara avsnitt tre om misantropen. Men jag konstaterar bara att läget är besvärligt och tackar (vem?) för att jag redan gjort all julmaten. Köttbullarna gjorde jag igår kväll. Likaså den stora julskinkan. Öl och vin är hemköpt. Alla tillbehören, från sillsallad till brunkål, från goda göingekorvar till rödbetssallad. Och allt vad man mer kan önska sig. Jag tänker med andra ord sitta ner resten av kvällen, dricka lite god julöl och försöka acceptera att benet gjort vad det skulle för det här året. Min artritläkare är på julllov, så henne kan jag inte anropa. Jag anropar därför tomten och alla trollen, oavsett kön och hudfärg, oavsett längd, vikt eller hårlängd. Lucia har ju redan varit här och julklapparna ligger under granen. Allt ordnar sig säkert, det brukar det göra.

8 kommentarer:

JohannaV sa...

Snälla Thomas, skärpning! Rusa ut ur duschen med tvåliga fötter - är du komplett galen?!

Nu hade du tur - men gör inte om det. Vi vill fortsätta att kunna följa bloggen ett tag till.... ;-)

Fridefull helg önskar JohannaV - som suckar och skakar på huvudet.

Anonym sa...

Att ha brått straffar sig...o.s.v.

Men God Jul ändå

TJ

annannan sa...

Ojojoj.

Det vet du ju själv och är nu säkert förfärligt medveten om att inga telefonsamtal är så viktiga att man måste rusa ut ur duschen för att svara.

Så det gör du aldrig om.

God bättring!

Hanne H sa...

Hvor er du heldig Thomas: at du ikke fik kraniebrud, hjernerystelse og et brækket ben. Og klog: at du har været forudseende og ordnet alt på bedste vis.
Jeg ønsker dig og din familie en fredfyldt jul og et stille nytår gerne uden de store op- og nedture.
Ser frem til at følge dine tanker her og i kommende bøger - takker for alt, hvad du har givet os i årets løb.

Gabrielle Björnstrand sa...

God Jul till dig och den eventuella käppen. Var nu lite snäll mot dig.

(Bra text du skrev om allt det vedervärdiga kring Åsa Linderborg. Man undrar om samma hat fanns på Palmes tid, men illa dolt, eftersom vi inte hade de canceruösa kommentarsfälten...)

Inre exil sa...

Tack ska ni ha allihopa!
Helkvällsmassage av knäet med tigerbalsam i kombination med ärvd stödkäpp - det har gjort nytta.
God jul på er och tack för era goda ord.

Kenneth Karlsson sa...

Lite Leif GW Persson(käppen)över dig nu med andra ord. Stor kram och god jul till dig och Astrid.

Inre exil sa...

Ja du Kenneth, du skulle bara se hur likt det är! Det rufsiga håret och slitna skägget i kombination med käppen (som redan är en kär vän)