onsdag 14 december 2022

Svenska folket rör sig i åsiktsflock

Vid Brösarps backar. Foto: Astrid Nydahl

Den svenska offentligheten är sig lik. År efter år gastar den om exakt samma saker. Ni behöver bara se ett nyhetsprogram, bläddra i valfri dagstidning eller lyssna på radio. Just nu vet alla vad de ska prata om, individuellt eller kollektivt. Jag syftar inte på de avgörande, tunga sakerna, jag syftar på tjafset, i nio fall av tio förknippat med det senaste modet på genusfronten. Svenska folket rör sig i flock, åsiktspräglad och lika ytlig som dess eventuella kontext.

Vad rör det mig? Det rör mig av det enkla skälet att jag vet att mina barnbarn växer upp i det träsket. Jag vet att de i detta nu formas till nya åsiktsmaskiner, alltid villiga att ha rätt och säga rätt. Individualiteten och personligheten blir det minst viktiga i ett sådant samhälle. Bildning baserad på studier, litteratur och historiemedvetenhet blir en museal samling vars relevans inte kunde vara mindre.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Som Jan Myrdal sa: svenskarna tänker i trupp.
Göran S

Anonym sa...

elina har lämnat en ny kommentar till ditt inlägg "Svenska folket rör sig i åsiktsflock":

Vi är så glada över att barnbarn går och har gått i engelska skolan som än har kvar något som en skola borde ha. Utbildning, bildning och krav på uppförande.