fredag 9 december 2022

Varför bygga en galleria och inte förse den med sittplatser?

Mobilfoto: A.N.(Glasögonen jag bär på bilden har bara ett glas. Och läsglasögon har jag inga efter operationerna. Om en månad ska jag tillbaka till optikern för att utprova, undersökas och få nya sådana. Dyrt med nödvändigt.)

I väntan på att butikerna skulle öppna på fredagen behövde jag sitta ner. Bänkar och stolar? Alls icke, jag satte mig i en blomkruka. Man tager vad man haver. Varför bygga en galleria och inte förse den med sittplatser? Bara ägarna vet. Jag får mest ont i ryggen, då får blomkrukorna tjäna som bänkar.

Vad behövde då handlas hem? Självklart en flaska bubbel till Nobelpris-utdelningen! Söta kakor redan hemburna. Vi firar alltid Nobel, oavsett... Ernaux är inte en favorit, men hon har sagt/skrivit kloka saker om skrivandets nödvändighet, som jag sedan femtio år känner igen mig i (och minns mitt första äktenskap med kommentarer om att "skaffa sig ett riktigt jobb").

Nu vet jag att min dysfagi gått in i ett nytt stadium. Matprodukter - bara vissa än så länge - kommer upp igen och hamnar i näsan. Snart är det dags att förvandla alla livsmedel till puréer och att förtjocka tunna drycker. Matstrupen blir sämre och sämre på det den ska göra. Och ändå har jag beställt tid hos tandläkaren för att fixa en stor plomb som fallit ut. Är det meningsfullt med tanke på de dystra framtidsutsikterna?


1 kommentar:

skepparn sa...

En retorisk fråga angående hälsan, antager jag.
Måste regelbundet underhållas även om läget känns trist.
Hälsan brukar behöva hjälp av expertis!
Fick efter fyra dagars väntan en ny 11 ( överkäks incisiv höger sida )
Tog en halv timme.
Har inte vågat kolla den elektroniska räkningen än...
Undrar hur ett dylikt jobb hade gjorts för en 50 år sedan.

Hinner ej med Nobel denna gång.
Skall på Arktisk träff! Nanuq.
Säkert såg du att ett forskarlag hade lyckats tolka prov från norra Grönland (det var grönt på den tiden) av mer än 2000 000 år gammalt DNA.
Ibland blir man nästan stum av häpen beundran.
God Helg!