fredag 30 december 2022

"Vi vet att någon är i färd med att lura oss." Om Israels situation just nu

Storforsen i Norrland. Foto: Astrid Nydahl
 

Varför är situationen i Israel angelägen? Den är det därför att politiska krafter som befinner sig långt bortom vett och sans nu sitter i regeringsställning. Jag har skrivit om dem förut och ska inte upprepa deras namn eller tillhörigheter. Men jag vill understryka att de fått ministerposter som är mycket tunga och avgörande.

Det Israel jag hade förmånen att besöka åren 1985 - 1992 hade många obehagliga sidor. Inte minst under den första intifadan, då jag med min äldste son bland annat besökte unga palestinier på sjukhus. De hade skjutits med gummikulor och var i dåligt skick.

Men jag såg ju allt det andra också, t.ex. det Israel som med alla medel motsatte sig och bekämpade den allt nedbrytande ockupationen. Just de där åren pågick hemliga förhandlingar. De ledde bara till en korrumperad, våldsam och islamistisk ledning i Gaza och på Västbanken. Att de kallar dessa flikar av mark, berg och förstörda olivlundar för Palestina gör inte tragedin mindre. 

De som förgäves motsatte sig ockupationen var det ljusa och vackra i Israel! Det är svårt att se just nu, därför vill jag citera en outtröttlig israelisk författare, vars börda är så mycket större nu när män och kvinnor som Amos Oz och A.B. Yehoshua, Yoram Kaniuk, Yehuda Amichai, Shulamit Hareven och många andra är borta. 

Hans namn är David Grossman och han skriver i DN om det som var en dröm, för honom och många andra israeler:

"Vi vet att någon är i färd med att lura oss. Att någon inte bara stjäl våra pengar, utan också vår och våra barns framtid, hela den tillvaro vi ville skapa här – en stat som, trots alla dess fel, brister och blinda fläckar, ändå erbjöd möjligheten att bli ett civiliserat, jämlikt land, ett som har förmågan att utjämna motsägelser och skillnader, ett som med tiden skulle kunna klara av att befria sig från ockupationens förbannelse.


Ett land som kunde vara judiskt och troende och sekulärt, en högteknologisk stormakt, ett traditionellt och demokratiskt land, och även ett gott hem för dess minoriteter. En israelisk stat där mångfalden av samhälleliga och mänskliga dialekter inte nödvändigtvis skapar rädsla, ömsesidiga hot och rasism, utan i stället leder till korsbefruktning och blomstring."


Inga kommentarer: