tisdag 6 december 2022

Stig Fredrikson: Sista ordet. Ryska regimkritiker mot makten (Carlssons förlag)

 


"Jag upphör inte att vara en rysk författare i och med att jag förlorar mitt medborgarskap i Sovjetunionen. Jag tror att jag kommer att återvända; författare återvänder alltid - i köttet eller på papperet." (Joseph Brodsky citerad i Fredriksons bok)


För de flesta svenskar är Stig Fredrikson, som det heter, ”känd från tv”. Han är en föredömlig Rysslands-kommentater, mycket insatt i det han talar om, och med mångårig erfarenhet. Han har också haft unika uppgifter i sitt arbetsliv som korrespondent i Moskva, åren 1971-1976, då han blev Solsjenitsyns personlige vän och budbärare.

 

Vi rör oss alltså med en erfarenhet som omfattar sovjetiska epoker och därtill ryska under Putins regim. Fredrikson har sett den gamla, sömndruckna sovjetiska regimen, och han är väl förtrogen med den nya, krigiska och aggressiva. Han var utrikeschef vid Aktuellt och senare också korrespondent i Washington. 

 

När han nu utger en bok som bygger på ryska dissidenters försvarstal, är det mycket hett och mycket initierat.

 

I boken möter vi, från förr naturligtvis Solsjenitsyn, men också för yngre läsare, sådana legendariska människor som poeten och Nobelpristagaren Joseph Brodsky, Vladimir Bukovskij, Andrej Sinjavskij, Julij Daniel och Andrej Sacharov.

 

Men Fredrikson leder oss också fram till välkända dissidenter under Putin, som Pussy Riot, Aleksej Navalnyj och Jurij Dmitrijev.

 

Var och en av dessa är värda en egen lektion. Det är just sådana som Fredrikson kan ge, i denna lättöverskådliga och pedagogiskt välredigerade bok. Man vill gärna säga att det är hög tid att läsa och lära. Om Putins dåraktiga och fascism-anstrukna krig i Ukraina får fortsätta kan det en dag mycket väl vara för sent.


Inga kommentarer: