måndag 11 april 2022

Veckan före påsk och pesach i krigstid

Foto: Astrid Nydahl
 

Veckan före påsk har börjat. På torsdag inleds påskhögtiden, sedan dag för dag fram till Annandag påsk nästa måndag. Jag har i helgen gjort köttbullar och järpar på lammkött från Astrids barndomsby Häglinge, kryddat med tre örtkryddor (basilika, oregano och timjan) samt järpar på samma kött. 

På Påskafton äter vi sedan många år olika sorters sill, äter kavring med en rejält smakrik Västerbottenost samt dricker något i ölväg. 

Påsken firar vi i år samtidigt med den judiska högtiden Pesach som inleds fredagen den 15 april och avslutas fredagen den 22 april. 

Vissa högtider betyder mer än andra.

I ett Europa som inte bara är sekulariserat, utan framför allt nivellerat, kan det betyda mycket att föra traditioner vidare. Inte minst nu när ett förödande angreppskrig rasar i Europa. Den ryskortodoxa kyrkan står tragiskt nog vid Putins sida. Det är smärtsamt att se hur den underdånigt upprepar hans totalitära dröm om ett förintat Ukraina. Det är å andra sidan en tradition av det mer motbjudande slaget att kyrkoledare står på maktens sida. Nog minns vi Balkankrigen på 1990-talet då de ortodoxa prästerna var med på slagfältet för att välsigna de angripande militära styrkorna.

 

Inga kommentarer: