lördag 23 april 2022

Transnistrien - lägg landet på minnet

Militärparad i Transnistriens huvudstad Tiraspol. Skärmdump
 

Nej, Putin nöjer sig inte med Ukraina. Experter på olika håll i Europa talar om att hans långsiktiga plan är att återskapa Sovjetunionens territorium. Det skulle också innebära att de baltiska staterna befinner sig i farozonen. Men först siktar han in sig på Transnistrien. Nu är det dags att studera denna lilla landremsa "där ryssar förtrycks" (känns argumentet igen?).


Expressen skriver:


Enligt den ryska befälhavaren Rustam Minnekaev kommer den andra fasen av Putins ”särskilda militäroperation” nu att fokusera på att etablera en landkorridor från Donbass till Moldavien – vilket skulle skära av Ukraina från Svarta havet. 

– En del av den ryska arméns mål är att etablera full kontroll över Donbass och södra Ukraina. Det kommer att ge en landkorridor till Krim och påverka den ukrainska ekonomin, sa Minnekaev under fredagen vid ett möte, skriver The Daily Beast med hänvisning till den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

– Kontroll över södra Ukraina ger en annan väg till Transnistrien, där fakta visar att den rysktalande befolkningen förtrycks. 

Transnistrien med cirka en halv miljon invånare utropade självständighet från Moldavien 1990 men har aldrig erkänts av omvärlden. Regionen får ekonomiskt och militärt bistånd av Ryssland och har bland annat eget parlament, president, valuta och polis. Ryssland har förutom en vapendepå cirka 1500 soldater i landet – och Transnistrien har sen invasionen inleddes pekats ut som ett potentiellt mål av experter. 

 

 

Inga kommentarer: