torsdag 21 april 2022

Fascismen och massgravarnas kvasi-religion

Skärmdump från Borodjanka

”Först och främst utmärks den fascistiska makten av det faktum att dess grund på en och samma gång är religiös och militär...”

Georges Bataille Den fördömda delen

Har Putinfascismens alla massgravar någon annan betydelse än den rent praktiska/sanitära? Skyfflas människor i massgravarna därför att kriget i sig kräver det?

Jag tror att vi kan se en kvasireligiös betydelse också. Om vi nöjer oss med att titta tillbaka på Förintelsen under Hitlers massmordskampanjer och Gulag-massdöden under Stalin kan vi konstatera att det finns en stor mängd foton av massgravar. Inte minst jättelika diken där judarna eller andra skjuts en och en, och därmed faller över andra döda. Också de bosniska och albanska offren för den serbiska fascismens dödsmaskiner hamnade i massgravar.

Det hittas hela tiden nya sådana gravar i Ukraina. De har naturligtvis skapats av de rusiga och våldsamma unga militärer som Putin skickat dit. Under stålverket i Mariupol kommer det att bildas en gigantisk massgrav av människor som dött svältdöden, sedan Putin under torsdagen gav order om att stänga in dem där.

Massgraven är i fredstid och för fungerande samhällen en styggelse, en skändning av människor. I en kultur som är värd namnet begravs människorna en och en. Ceremonin är mycket viktig.

Men i det fascistiska barbariet finns det inget utrymme för annat än en kvasireligiös massgrav. I bästa fall, när inte de mördade civila ligger och ruttnar, bakbundna och skändade. Soldaterna vid massgravarna har hånskrattet och berusningen som ritual, när de inte gör på sig av ren skräck.

Under torsdagseftermiddagen kom detta telegram:

Två nya gravar med sammanlagt nio personer har hittats i staden Borodjanka, enligt polisen i Kievregionen.

Två kvinnor och en 15-årig flicka var bland de "civila som dödats av ryska ockupanter och en del visade tecken på tortyr", säger Andrij Nebitov, polischef i Kievregionen, enligt nyhetsbyrån TT.

– Jag vill betona att de här människorna är civila. Den ryska militären sköt medvetet civila som inte gjorde något motstånd och inte utgjorde något hot, säger Nebitov.

Kropparna, som hittades i onsdags, har transporterats till bårhus i Kievregionen för att undersökas.

1 200 kroppar har hittats i Kievområdet efter att de ryska styrkorna dragit sig tillbaka för en offensiv österut, enligt ukrainska myndigheter.

Ryssland har hävdat att offren är dödade av andra ukrainare, alternativt att alltihop är påhittat.

 

 

Inga kommentarer: